Afbeelding
Foto: Eigen foto

Filmtheater Fraterhuis brengt Nederlandse première ‘Léo Major: The One-Eyed Ghost’

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - In Filmtheater Fraterhuis is op zaterdag 13 november van 11.00 tot 13.00 uur de exclusieve Fraterhuis Academie die in het teken staat van de Nederlandse première van de filmdocu ‘Léo Major: The One-Eyed Ghost’.

De première met Nederlandse ondertiteling vindt plaats in samenwerking met ANNO, museum in de maak en de gemeente Zwolle. Vincent Robijn, directeur HCO en ANNO, schetst voorafgaand aan deze filmdocu de Zwols cultuurhistorische context en enkele speciale gasten delen hun persoonlijke ervaringen.

De film ‘Léo Major: The One-Eyed Ghost’ is een portret van Léo Major, de eerste bevrijder van Zwolle die in 2005 benoemd werd tot ereburger van de stad. De Canadese korporaal Léo Major (1921-2008) nam in de nacht van 13 april 1945 een voortrekkersrol bij de bevrijding van Zwolle. Vrijwel zelfstandig was hij verantwoordelijk voor de terugtrekking van de Duitse oppositie. Begin april 1945 naderden de geallieerden Zwolle. De commandant vroeg om twee vrijwilligers voor een verkenningsmissie om de Duitse aanwezigheid in kaart te brengen, voordat de stad met artillerie beschoten zou worden. Major en zijn vriend Willie Arsenault meldden zich hiervoor aan. Om de stad heelhuids in handen te krijgen, besloten ze om te proberen met zijn tweeën de stad in handen te krijgen. De gemeente Zwolle, maar ook het Historisch Centrum Overijssel, basisschool de Octopus en mensen die in het verleden optraden als gastgezin bij de bezoeken van Léo Major werkten mee aan de film.

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro voor deze Fraterhuis Academie; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.