Afbeelding
Foto: Jan Amse

De Jonge Honden en Zwolse theaters presenteren Oorlogswinter op Tweede Kerstdag

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - De jeugdklassieker Oorlogswinter bestaat in 2022 vijftig jaar. Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek, in samenwerking met schrijver Jan Terlouw, tot een spannende familievoorstelling. 

Nu een fysiek theaterbezoek niet mogelijk is, presenteren Zwolse theaters en Theatergroep De Jonge Honden de voorstelling eenmalig live vanuit schouwburg Odeon op televisie. De organisaties spannen zich samen in om cultuur altijd toegankelijk te maken. Schrijver Jan Terlouw leidt de voorstelling op Tweede Kerstdag in met een persoonlijk verhaal. De uitzending begint op zondag 26 december om 15.00 uur op RTV Oost.

Jeugdklassieker
Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Het bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog won onder meer een Gouden Griffel, meerdere buitenlandse boekenprijzen en werd vertaald in tientallen talen, van Chinees tot Fins. In totaal zijn er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en is het boek al bijna tachtig keer herdrukt.

Vriendschap
Deze eerste theaterbewerking van Oorlogswinter maakte Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle in het najaar van 2020 met medewerking van schrijver Jan Terlouw. De voorstelling ging in première in schouwburg Odeon en toerde langs de theaters in Overijssel. Nu, een jaar later, is de voorstelling te zien in de theaters in Nederland. Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Acteur Yari van der Linden vervult de rol van het hoofdpersonage, Michiel van Beusekom, en actrice Tessa de Lange de rol van zijn zus, Erika. Jelle Mensink speelt de rol van Jack, de Engelse piloot. De overige rollen worden gespeeld door Klemens Patijn, Robert Baarda en Rik Witteveen. De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Fleur Dikken.

Online

De livestream van Oorlogswinter op RTV Oost is een coproductie van Zwolse theaters en Theatergroep De Jonge Honden. Deze speciale uitzending vindt plaats op zondag 26 december, Tweede Kerstdag, via RTV Oost en online via rtvoost.nl. Meer informatie over Oorlogswinter is te vinden op: www.tgdejongehonden.nl

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden