Afbeelding
Foto: Jan Amse

Artistiek leider Theatergroep De Jonge Honden en schrijver maken De gevallen Keizer

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Theatermakers Jolmer Versteeg en Wessel de Vries, beide onderdeel van het artistieke team van Theatergroep De Jonge Honden, hadden grootse plannen: in 2021 zouden zij (in de tuin van Huis Doorn) een spektakelvoorstelling maken over de gevallen Duitse keizer Wilhelm II. 

De eerste scènes waren geschreven en het decor was (grotendeels) ontworpen. De corona-pandemie gooide echter roet in het eten en voorstelling De gevallen Keizer werd op de lange baan geschoven. In november sluiten de makers zich een week op een ‘voorval’ te maken over deze voorstelling: een korte voorstelling die gemaakt wordt tijdens hun verblijf in het Perrontheater, de thuisbasis van Theatergroep De Jonge Honden in Zwolle. 

Voorvallen
‘Voorvallen’ is ontstaan in de zomer van 2020. Het zijn verblijven van theatermakers van een aantal dagen in het Perrontheater die eindigen met een aantal toonmomenten voor een klein publiek. Makers, acteurs en muzikanten worden uitgenodigd om in een week tijd iets te onderzoeken, te maken en te proberen en dit aan het einde van de week te tonen aan het publiek. De komende editie gaat artistiek leider Jolmer Versteeg zich voor het eerst zelf wagen aan een voorval. Dat doet hij samen met schrijver Wessel de Vries die onder andere het script van Oorlogswinter en Spaghettirellen schreef de afgelopen twee jaar.

Inkijkje
Jolmer en Wessel geven een inkijkje in wat de voorstelling had kúnnen worden. Ze vertellen over hun fascinatie voor de grillige maniak die Wilhelm was, reconstrueren diens traumatische jeugd, filosoferen hardop over Wilhelms erfenis en geven een inkijkje in de jaren die de gevallen Keizer doorbracht in het Utrechtse Huis Doorn, waar Wilhem na diens abdicatie meer dan twintig jaar (in quarantaine) zou blijven dromen van een keizerlijke herstart.

Commentaar

De gevallen Keizer is een vrolijk onderzoeksverslag, waarin Jolmer en Wessel scènes uit de (nooit-voltooide) eerste versie van het script spelen, voorzien van hun eigen commentaar. Hiermee hopen ze voor zichzelf en het publiek de vraag te beantwoorden: wie was Kaiser Wilhelm? En hoe moeten we hem plaatsen binnen de geschiedenis? 

De speeldata in het Zwolse Perrontheater zijn vrijdag 19 november 20.00 uur, zaterdag 20 november 20.00 uur en zondag 21 november 15.00 uur. Klik hier voor het bestellen van kaarten. Bezoekers hebben voor het bijwonen van De gevallen Keizer het corona-toegangsbewijs nodig (een geldige QR code in de CoronaCheckApp of geprint). 

Afbeelding
Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45