Afbeelding
Foto: Jan Amse

‘Oorlogswinter’ gaat in première bij schouwburg Odeon

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Theatergroep De Jonge Honden speelt de voorstelling ‘Oorlogswinter’, naar het gelijknamige boek van Jan Terlouw, in theaters in Nederland. In 2022 bestaat het boek vijftig jaar.

De jeugdklassieker Oorlogswinter over de vijftienjarige Michiel die in de laatste oorlogswinter betrokken raakt bij het verzorgen van een neergestorte Engelse piloot in de bossen achter zijn huis verscheen in 1972. Het bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog won onder meer een Gouden Griffel, meerdere buitenlandse boekenprijzen en werd vertaald in tientallen talen, van Chinees tot Fins. In totaal zijn er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en is het boek al bijna tachtig keer herdrukt. 

Première

Theatergroep De Jonge Honden bewerkte het boek, in samenwerking met schrijver Jan Terlouw, tot een spannende familievoorstelling. Op zondag 26 december, Tweede Kerstdag, gaat de landelijke tournee van Oorlogswinter in première in schouwburg Odeon in Zwolle. Oorlogswinter is tot maart 2022 te zien in de theaters in Nederland.

Het verhaal
Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek is beland. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot die in de bossen achter zijn huis is neergestort. De Jonge Honden maakte de spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog, waarin niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en je nergens écht veilig bent.

Hoofdpersoon
Deze eerste theaterbewerking van Oorlogswinter maakte Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle in het najaar van 2020 met medewerking van schrijver Jan Terlouw. Nu, een jaar later, is de voorstelling in samenwerking met Korthals Stuurman Theaterbureau te zien in de theaters in heel Nederland. Acteur Yari van der Linden vervult de rol van het hoofdpersonage, Michiel van Beusekom, en actrice Tessa de Lange de rol van zijn zus, Erika. Jelle Mensink speelt de rol van Jack, de Engelse piloot. De overige rollen worden gespeeld door Klemens Patijn, Robert Baarda en Rik Witteveen. De muziek wordt gecomponeerd en live uitgevoerd door Sebastiaan Flier en Fleur Dikken.

De volledige speellijst van Oorlogswinter is te vinden op: www.tgdejongehonden.nl