Dirk Lont
Dirk Lont Foto: Mevr. Lont

Lezing: ‘Gotland: geschiedenis, geologie en fossielen’

· leestijd 1 minuut Nieuws Ingezonden

ZWOLLE - Dirk Lont houdt vrijdag 19 januari om 19.30 uur houdt een lezing over Gotland. De lezing is georganiseerd door de afdeling Zwolle van de Landelijke Vereniging voor Geologische Actviteiten en wordt gehouden in De Nooterhof aan de Goertjesweg, door het hek direct links naar de vergaderunits.

Gotland is veruit het grootste eiland van Zweden. Met haar omliggende eilandjes vormt het samen Gotlands län, een provincie van Zweden. Geologisch gezien wijkt het volledig af van de rest van Zweden. Op het vaste land komen ter hoogte van Gotland precambrische gneizen en granieten met een ouderdom van 0,9 tot 2 miljard jaar aan het oppervlak. Maar op Gotland gaat het om een dik pakket kalksteen van gemiddeld ‘slechts’ 425 miljoen jaar oud. Binnen de paleontologie is Gotland wereldberoemd, omdat het pakket kalksteen een uniek archief is van de ontwikkeling van het leven. De fossielenrijkdom is enorm. Dit archief beslaat een aaneengesloten periode van ca. 20 miljoen jaar gedurende het Siluur. Tijdens deze lezing komen de geologische geschiedenis, de prachtige kliffen met haar fossielen en het ontstaan van raukars voor het voetlicht. Lont kijkt ook zijdelings naar de geschiedenis van Gotland, waarin Klaus Störtebeker (waarschijnlijk Nederlander van geboorte) nog een grote rol heeft gespeeld. Hij sluit af met een geologische rondreis over het eiland. 

Tussen 18.30 en 19.30 uur is er het stenenspreekuur. Bezoekers kunnen hun vakantievondsten, onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn amateur geologen die samen met de bezoeker op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Bezoekers kunnen ook foto’s meenemen van een bijvoorbeeld een berg of een breuk in een bergwand waar ze een verklaring voor zoeken. De koffie staat klaar.Om 18.30 uur is de toegang gratis, entree voor de lezing is voor niet-leden van NGV Zwolle 5 euro. Meer informatie of aanmelden voor de nieuwsbrief via arnold.kip@wxs.nl.

Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket.
Landstede Hammers wil in play-offs vooral constanter zijn Sport gisteren
Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 6 mei, 16:15
Het echtpaar van der Laan – Coenrades
Echtpaar van der Laan-Coenrades maar liefst 70 jaar getrouwd Algemeen 6 mei, 15:27