Ilse Horstman in theater de Spiegel.
Ilse Horstman in theater de Spiegel. Foto: Pedro Sluiter

Sassendonk: Honky Tonky Thuis

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) Wat krijg je als Sander Dol, Ilse Horstman en Sanne Veltman samenwerken met Anja van Gastvrij Zwolle, Zwolse Theaters en diverse andere organisaties? Juist, creatieve ideeën die in no time samensmelten tot een andere vorm van feestvieren in Sassendonk. Want Sassendonk komt digitaal naar je toe, met een hoog interactief gehalte. Feestkleding aan en hossen maar rond de eettafel bij jou thuis.

Een vier uur durend carnavalsprogramma dat, hoe kan het anders, op zondag 14 februari om 11.11 uur begint. De makers zijn erin geslaagd om corona de baas te blijven met een geheel eigentijds en aangepast programma. Ook nog eens op een dag dat de liefde van anoniem tot antoniem zich kenbaar maakt. Ilse Horstman en Sander Dol geven graag uitleg over ‘Sassendonk in je eigen honk’. Dol, in het seizoen 2015-2016 zelf als Prins Kinne de Eerste de scepter zwaaiend in Sassendonk, raakte enige tijd geleden in gesprek met Sanne Veltman. Gespreksonderwerp: Sassendonk, wat gaan we doen? Niets doen is geen optie, er moet iets gebeuren. Iets leuks, samen met anderen want de carnavaleske kriebels kruipen….afijn, Ilse Horstman en Anja Louwerse namens Gastvrij Zwolle – voor sommigen nog de HESZ - doen mee. Een programma krijgt gestalte, anderen sluiten zich aan en een vijftiental bedrijven maken het geheel financieel draagbaar. Zeg maar, wat goed is komt snel.

Bingo

Variatie is belangrijk om de kijker, kijk op Facebook waar het programma te ontvangen is, voor een langere tijd aan je te binden. Zwolse muzikanten zoals Jonnie Holtenbroek en Men in Music, een onvervalste top 11 van Sassendonkse carnavalskrakers, drie dj’s waarbij Dennis Holterman en interactief bewegen met Henk & Henk, de kijker wordt thuis op zijn/haar wenken bediend. Opvallend programmaonderdeel: elk heel uur een bingo onder leiding van Ilse Horstman waarvan er al ruim 200 aanmeldingen binnen zijn. “Ook van buiten de stad”, zegt Horstman. “Hallo, twaalf uit Dalfsen, kan het nog? En meer van dat soort aanvragen. Mensen vinden het nu al leuk om mee te doen en willen niets missen.” Dat Horstman de bingo presenteert, is geen toeval. Met streamen heeft zij de afgelopen tijd de nodige bingo ervaring opgedaan. “In coronatijd blijft het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Gelukkig verveel ik mij niet, maar het spreekt voor zich dat mijn inkomsten beduidend minder zijn. Ik blijf vertrouwen in de toekomst houden; voor mij is het geen ‘ja, maar’, het is doen. Zo ga ik binnenkort voice-over inspreken en doe online trainingen.” Wat de Sassendonkse bingo betreft, ook hier veel prijzen zoals een minuut gratis winkelen bij AH in Heino en een complete tuinset, aangeboden door de Haan Caravans. Ook aardig detail, de zaal van theater de Spiegel is volledig bezet. Hoe? Gewoon kijken!

Bierspatels

Om de noodlijdende horeca te ondersteunen, worden er in samenwerking met het Zwolse Gezamenlijk Carnavalsoverleg (GCO) speciale bierspatels – lees ook Papje - verkocht; de opbrengst gaat naar Zwolse carnavalskroegen. “En zo komt er steeds weer een programmaonderdeel bij. Belangrijk is dat de kijker thuis mee kan doen. Om de sfeer in huis te verhogen is het dragen van carnavalskleding gewenst en kunnen de thuisblijvers hun toilet ombouwen tot een kleine residentie. Ilse heeft een filmpje gemaakt hoe men dat heel eenvoudig kan realiseren” aldus Dol die als lid van het Vorstendom de mooie taak op zich genomen heeft om het 66-jarige bestaan van de Eileuvers in 2023 met een waardig feest te vieren. Tipje van de sluier: er komt een documentaire over 66 jaar carnaval in Zwolle. Dus, corona? Ja, maar achter de schermen gaat de carrousel van carnaval gestaag door.

Zondag 14 februari 2021 vanaf 10.45 uur inklokken ‘Sassendonk in je Honk’.