Henk van Voornveld.
Henk van Voornveld. Foto: Pedro Sluiter

Andere job? Kies voor de sector van de glimlach

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Aan de vooravond van een totale heropening van de horeca is de vraag niet ‘of ze open gaan’ maar ‘is er voldoende personeel’. Meer dan een derde van de horecaondernemers zegt het lastig te vinden om nieuw personeel te vinden. 

Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zoals de flexcontracten waarbij alleen de gewerkte uren worden uitbetaald. Hoe nu verder? Die vraag wordt voorgelegd aan Henk van Voornveld, de voormalige directeur/bestuurder van Marketing Oost regio en stadsmarketing.

Zijn staat van dienst liegt er niet om: een CV waar je mee aan kunt komen. Na zestien jaar aan de teugels van Marketing Oost te hebben gestaan, vindt Van Voornveld de tijd rijp om twee jaar geleden aan een nieuw werktraject te beginnen. Hij richt Roachfield Consulting op en gaat als ZZP-er aan de slag. “Die naam is wel een dingetje. Mijn eerste gedachte was Van Voornveld Consulting maar wat bleek, die naam was door mijn zoon al vastgelegd. Onder het genot van een borreltje is toen Roachfield ontstaan. Gewoon mijn achternaam in het Engels; roach is de vertaling van voorn, field spreekt voor zich. Altijd grappig om dit verhaal aan belangstellenden te vertellen. Mijn expertise ga ik op andere terreinen en als zelfstandige inzetten”, aldus Van Voornveld die in zijn nieuwe en huidige rol projecten van kop tot staart regisseert.

Horeca

“Sinds verleden jaar september ben ik aanjager en regisseur sectortafel vrijetijdseconomie in de (groei)regio Zwolle. Door corona is met name de horeca zwaar getroffen. Ook evenementen, cultuur en de campings hebben geleden. Nu de horeca mondjesmaat aan het opstarten is, blijkt dat er veel personeel is uitgestroomd naar andere branches. Het tekort aan goed horecapersoneel is daardoor gegroeid, ook vanwege de vele flexcontracten. Wat ook meespeelt, is het slechte imago om werkzaam te zijn in de horeca. Weinig verdiensten en werkuren waar niet iedereen zin in heeft. Kortom, dat imago moet snel veranderen. Dat is waar we met de sector aan werken (landelijk en regionaal); maak de branche weer populair zodat anderen gaan zeggen: kies voor de sector van de glimlach. We zien nu al dat de vrijetijdseconomie snel herstelt. Landelijk wordt tot 2030 een forse groei voorspeld en we hebben nu al een tekort aan arbeidskrachten. Samen met Koninklijke Horeca Nederland, het UWV Leerwerkloket – UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen – en opleidingsinstituut Deltion is een maatwerktraining samengesteld. Doel hierbij is om snel te kunnen instromen. In onze zoektocht ligt het accent vooral bij senioren, zeg maar 50 plussers. Mensen die wellicht een leven lang elders hebben gewerkt en aan iets nieuws toe zijn. Met ons trainingsprogramma en praktijkervaring kunnen wij deze mensen een werkgarantie in het vooruitzicht stellen. Er is werk genoeg.”

Zwolle

“Ik ben hier geboren en na zo’n 25 jaar elders weer teruggekomen in 1989.[HvV1]  De stad is horeca minded, zeker de laatste decennia. Er is volop aanbod en de diversiteit van de Zwolse horeca is groot te noemen. Uit eigen ervaring weet ik dat Zwolle landelijk een aansprekende stad is geworden. Met een palet aan horecabedrijven, al dan niet in de slipstream van de Librije en de Fundatie. Nu is het moment om die status te consolideren waarbij ik mij al te goed besef dat de overlevingskans voor kleine kroegen best moeilijk zal worden.”

Info en aanmelden: zwolle@leerwerkloket.nl

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 4 uur geleden