Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Mark Betting: ‘Na roerige jaren nu opbouwen’

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Joost ter Bogt) ZWOLLE - Mark Betting, jarenlang de vaste barman bij Zwolse kroegen als de Papillon, Irish Pub en Sally ‘O Briens wilde in april 2020 zijn nieuwe sportcafé The Referee openen in de Kamperstraat. Door corona werd de opening toen met maanden uitgesteld. Bijna twee jaar later ziet de toekomst er voor Mark eindelijk hoopvol uit, maar de roerige jaren zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Ik hoop dat we nu eindelijk kunnen gaan opbouwen.” 

Het idee voor zijn sportcafé had Mark al jaren en dat is te zien. Na jarenlang in dienst te hebben gewerkt in de horeca, droomde Mark van een sportcafé in zijn thuisstad Zwolle. Zijn passie valt niet te missen als je het café binnengaat. Zijn er sportwedstrijden, dan kun je ze in The Referee bekijken op een van de grote televisieschermen. En dat zijn niet alleen voetbalwedstrijden, maar ook tal van andere sporten zoals bijvoorbeeld rugby zijn te zien. Want deze horecaman is liefhebber van werkelijk bijna elke sport die er bestaat.

Schakelen

Door de coronacrisis waren de eerste twee jaar van zijn café niet gemakkelijk. “Ik moest mijn opening maanden opschuiven en als er versoepeld werd, dan mochten we vaak maar voor kort open.” Hij vertelt dat de momenten dat hij open kon bovendien voor veel verwarring konden zorgen. “Steeds moesten we ons weer houden aan andere regels vanuit de overheid. Dat was steeds opnieuw schakelen. Bovendien was het iedere maand een puzzel om de zaak draaiende te houden.” Financieel zat het de eerste twee jaar niet mee. “Doordat ik geen financiële geschiedenis had met het bedrijf, kwam ik in het begin voor weinig steunpakketten in aanmerking. Ik heb toen voor mezelf een grens getrokken tot waar ik mijn eigen geld in het café zou steken.” Gelukkig heeft hij die grens uiteindelijk niet bereikt, vertelt hij. Ook zijn personeel heeft hij aan kunnen houden. Een huurbaas die met hem meedacht en hem ruimte gaf hielp hem enorm. “Ik heb gelukkig een stel goede mensen om me heen. Had ik dat niet, dan had ik het hoofd niet boven water kunnen houden.” 

Versoepelingen

Sinds de versoepelingen en al helemaal sinds vrijdag 25 februari is de toekomst rooskleurig, vertelt Mark lachend. “Eigenlijk heb ik nu pas voor het eerst het gevoel dat het voorbij is, dat we kunnen. Ik heb eigenlijk nog niet open gekund op de manier zoals ik voor ogen had. Nu mogen we voor het eerst zonder limiet mensen ontvangen en mogen we zonder onderscheid iedereen in het café binnenlaten. Ja, daar hebben we met z’n allen heel lang naar uit gekeken.”

Naamsbekendheid

Voor het komende jaar en de tijd daarna heeft Mark duidelijke plannen. “Het afgelopen jaar zijn we helemaal niet bezig geweest met promotie en met het bekendmaken van onze naam. Normaal duurt het drie jaar om naamsbekendheid op te bouwen, waarvan we nu eigenlijk twee jaar verloren hebben.” Na twee jaar is Mark niet uit het veld geslagen. “Nu gaan we opbouwen en dat werd tijd. Ik ben er na twee jaar nog steeds en dat is een goed teken.”