Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Van luisterliedjes tot meedeiners, Corné zingt het

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Meezingers, ze zijn typerend voor de muzikale carrière van Corné Tamarinof. Deze rasechte Zwollenaar, inmiddels een goedlachse pensionado, kijkt graag terug op het verleden maar nog liever naar het heden en de toekomst. Er liggen mooie optredens in het verschiet voor de man die in Sassendonk 1986/1987 aan het roer van alle feestvierders stond.

Een heerlijk alcoholvrij biertje, leunend aan een tafeltje bij café de Gezelligheid spreken wij Corné Tamarinof. Het café waar volgens Corné de eigenaren Jos en Hilde hun nek uitsteken om gasten een welkomstgevoel te bieden. Eerst maar eens vragen waar Corné’s achternaam vandaan komt want zijn wiegje stond wel degelijk in Zwolle, in de Schildersbuurt niet te verwarren met de bekende Haagse schilderswijk. Het antwoord op die vraag heeft een lange voorgeschiedenis. Dan maar de korte versie. “Mijn moeder is een Brabantse, vader komt uit Denemarken waar mijn oma, vaders moeder, een gerespecteerd variétéartiest was. Zij bracht dat over op mijn vader die in 1930 mijn moeder in Dordrecht heeft ontmoet. Muziek zit bij mij deels in de genen. De naam Tamarinof is eigenlijk een verzinsel van mijn vaders moeder, oma dus, het heeft geen betekenis maar is wel een unieke naam. Voor zover ik onze stamboom ken is er buiten onze familie niemand met eenzelfde achternaam. En is die er wel dan moet het familie zijn, kan bijna niet anders”, zegt Corné met een trotse bescheidenheid. Opgegroeid met muziek heeft Corné van die hobby eigenlijk nooit zijn beroep willen/durven maken. Zijn arbeidsverleden is de wereld van ICT waarmee hij vele landen heeft mogen bezoeken. En muziek? Een uit de hand gelopen hobby.

Belastingdienst

Het zijn de jaren ‘70, de tijd van de hippies en Corné was inmiddels redelijk vertrouwd met de gitaar en het zingen van leuke liedjes die hij veelal ten gehore bracht in bejaardencentra met zijn cabaretgroep Induna nadat hij met het Maryfox Combo zijn eerste schrille schreden op muzikaal gebied had gezet. “Het ging best goed want met zo’n 16 optredens in de maand kwam ik eigenlijk voor een dilemma te staan: maak ik van muziek mijn hoofdinkomen, of toch niet? Dat werd het laatste en daar heb ik nooit enige spijt van gehad. Het was ook een tijd dat stelletjes gingen samenwonen, dus geen huwelijken en ook geen feesten. Voor mij betekende dat minder optredens.” Met Babouche – klinkt lekker Oosters – had hij zijn eerste, eigen band. “Ik herinner mij een optreden voor de personeelsvereniging van de Belastingdienst. Of het optreden ook zwart kon, werd mij gevraagd. In die tijd kon dat nog, dat is nu niet meer voor te stellen.”

Smartlappenfestival

Het jaar 1991 is een belangrijk jaar in het leven van Corné; schouwburgdirecteur van Odeon, Hein Spanjaard, heeft een idee waarmee hij op een laagdrempelige manier een smartlappenfestival aan de man wil brengen. Of Corné dit wil presenteren. Ja dus, zijn eerste bühne act als presentator. “Ik heb het 17 jaar gedaan, toen gestopt want ik had het idee dat ik mijzelf tegenkwam. Inmiddels had ik samen met Hans Hubbers het duo de HaCo’s geformeerd waarmee wij succesvol waren in eigen land maar ook hebben opgetreden in België en Duitsland. Vanwege corona en het feit dat Hans naar Frankrijk is verhuisd kwam aan die mooie tijd een eind. Een duo met slechts een muzikant is ook een beetje vreemd.”

Voor een muzikant die nog steeds vanuit hobbyachtige sferen zijn act aan de man brengt, zijn de pensionadojaren eigenlijk een kers op de taart. Onder de noemer van ‘Corné zingt’ is de Zwollenaar sinds kort met een repertoire van zo’n 250 veelal herkenbare liedjes uit de jaren ’50, ’60 en ’70 een graag gezien gast in (zorg)instellingen. “Optreden in zorginstellingen heeft wat en doet mij wat. Daarnaast ben ik een film/documentaire aan het maken over de Stadsprinsen van Sassendonk. Dat wil ik vastleggen, ook voor de jongere generatie”, aldus Corné die in carnavalstijd met de BV Feest & Bezinning, waar hij lid van is, voor de nodige reuring in Sassendonk zorgt.

Zie voor meer informatie www.cornezingt.nl.