Eliano Reijnders in actie tijdens PEC Zwolle - Willem II.
Eliano Reijnders in actie tijdens PEC Zwolle - Willem II. Foto: Pedro Sluiter

‘Mugje’ klopt op de deur bij PEC Zwolle

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Dankzij prima invalbeurten tegen PSV en RKC Waalwijk verdiende Eliano Reijnders zijn eerste basisplaats voor PEC Zwolle en tegen Willem II beschaamt de twintigjarige zoon van voormalig FC Zwolle-spits Martin Reijnders dat vertrouwen niet. “Eliano laat zien dat-ie echt op de deur klopt”, vindt trainer John Stegeman, die de middenvelder dit seizoen in zes van de zes competitiewedstrijden heeft laten opdraven.

Het gaat wat ver om de wissel Rico Strieder-Eliano Reijnders in de slotminuten van PEC Zwolle-Willem II (0-0) te duiden als publiekswissel. Daarvoor is de impact van Reijnders zaterdagavond te klein. Een glansrol zoals tegen RKC Waalwijk, waar hij doordeweeks het enige Zwolse doelpunt maakt, zit er niet in, maar ook zonder op te vallen laat Reijnders een goede indruk achter. ‘Wie niet sterk is, moet slim zijn’ en ‘het zijn de kleine dingen die het doen’, zijn gezegdes die hem als voetballer typeren. “Dat hoor ik wel vaker”, zegt Reijnders over die eerste uitspraak. “Tegenstanders zijn groter dan ik, dat is altijd al zo geweest.”

Het leverde hem bij Zwolle de bijnaam ‘Mugje’ op, en dat is een verwijzing naar vader Martin. Als spits van FC Zwolle (32 goals in 11 seizoenen) is Martin een snelle, creatieve en niet al te grote speler die als bijnaam ‘De Mug’ krijgt.

Net als ‘De Mug’ is ‘Mugje’ niet een speler die trekt en sleurt en die de hele wedstrijd één of twee man bezig houdt, noch is hij een speler die met de bal aan de voet mannetjes passeert of indruk maakt met een vlammend afstandsschot. Maar bijna alles wat Reijnders in het veld doet, is nuttig, en overal zit een gedachte achter. Het getrainde oog ziet de slimheid in zijn (loop)acties. In het druk zetten, het vooruit verdedigen, het vrijlopen of het (snel) vinden van medespelers. Bovendien vliegt hij duels overtuigend aan en legt hij meer meters af dan een buffel in de Sahara op zoek naar water.

Zo nu en dan combineert hij deze eigenschappen ook nog eens met en stukje frivoliteit, zoals na een kwartier spelen: Reijnders pakt de bal af van rechtsback Leroy Owusu en speelt in één beweging, met de hak, Dean Huiberts aan. Die andere jonge middenvelder trekt naar binnen en schiet in het zijnet. Een paar minuten daarvoor legt Reijnders de bal met één aanraking, een kopballetje, klaar voor Slobodan Tedic, die over schiet.

“Als je hem ziet denk je ‘het is een mug’, maar we zijn daar ook heel specifiek met hem mee aan de slag gegaan en dat zie je terug. Hij wordt sterker. Hij is ook onvermoeibaar, als je ziet hoeveel meters hij aflegt: dat is bizar”, zegt Stegeman, die ook constateert dat Reijnders een paar keer over het hoofd wordt gezien bij een kansrijke aanval. Waar de goede loopacties tegen PSV (grootste kans tweede helft) en RKC (de 0-1 voor PEC Zwolle) wel gezien worden, lukt dat tegen Willem II niet. In de eerste helft gaat Immanuel Pherai voor eigen succes en in de tweede helft geldt hetzelfde voor Mustafa Saymak.

‘Heel interessante speler’

“Het moet wel de bedoeling zijn dat ik vaker in dat soort posities kom”, vindt Reijnders. “Ik heb aardig wat diepgang; dat is één van mijn kwaliteiten.” Stegeman: “Hij weet waar de ruimtes vallen, heeft goede positiewisselingen. Het is gewoon een heel interessante speler voor PEC Zwolle, maar we moeten rustig blijven. Die jongens moeten zich hier rustig kunnen ontwikkelen, wedstrijden spelen”, doelt Stegeman op Reijnders en de andere jongelingen die zich dit seizoen aandienen. 

Jeugd krijgt kans

Blessures, corona en een krappe selectie zorgen ervoor dat Stegeman dit seizoen veel gebruik gemaakt van ‘de jeugd’. Tegen Willem II staan Reijnders, Huiberts en Tedic (allen 20 jaar) in de basis en zitten Thomas van den Belt, Samir Lagsir, Anthony Dekone, Rav van den Berg en Destan BajselmanI op de bank. Die laatste komt na veertig minuten binnen de lijnen als Bram van Polen, de oudste man aan Zwolse zijde, uitvalt met een spierblessure.

Bijzondere verjaardag

Dat Reijnders dit seizoen al zo veel aan spelen toekomt, is voor hem zelf een verrassing. “In de voorbereiding had ik dit niet verwacht. Ik hoopte gewoon vast bij het eerste te komen, maar ik heb tot nu toe elke wedstrijd minuten gemaakt. Nu zorgen dat ik deze lijn door trek.” Dat Reijnders die stijgende lijn in zijn spel doortrekt, is niet onwaarschijnlijk, maar of hij ooit nog een betere verjaardag meemaakt dan zijn twintigste, is zeer de vraag. Nog volop nagenietend van zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal (twee dagen daarvoor) te horen krijgen dat je je kunt opmaken voor je eerste basisplaats: veel mooier gaat het niet worden. “Het was een heel fijne verjaardag”, lacht Eliano.

Eliano Reijnders in actie tijdens PEC Zwolle - Willem II.
Onder het toeziend oog van John Stegeman neemt Eliano Reijnders de bal aan.
Eliano Reijnders (links) tijdens PEC Zwolle - Willem II.
Eliano Reijnders aan de bal tijdens PEC Zwolle - Willem II.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.