voetbal
voetbal stock

Voetbalclubs hopen weer op financiële hulp

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

SPORTVERENIGINGEN 

Twee grote kostenposten voor de sportclubs, de veldhuur en salarissen van trainers, werden tijdens de eerste coronagolf vergoed door de gemeente respectievelijk de overheid. De grote vraag is of clubs wederom op hulp kunnen rekenen nu de amateursport voor de tweede keer in het hart getroffen wordt.

Over de periode van de eerste intelligente lockdown (16 maart-1 juni 2020) is de veldhuur uiteindelijk kwijtgescholden door de gemeente. Het is nog niet duidelijk of de gemeente deze kosten volledig gecompenseerd krijgt door het Rijk. “De aanvraag hiervoor bij het Rijk is vorige week verzonden en de afhandeling hiervan duurt ongeveer vijftien weken”, zegt Sam Rademaker, persvoorlichter van de gemeente Zwolle. Clubs die gebruik maken van gemeentelijke sportaccommodaties konden in de periode van 16 maart tot en met 1 september uitstel van betaling aanvragen bij de gemeente. “Over eventuele kwijtschelding van de huur in de periode van 1 juni tot en met 1 september is nog geen besluit genomen en dit hangt ook samen met wat het Rijk gaat doen”, aldus Rademaker namens de gemeente.

Afwachten dus voor de sportclubs. Voorzitter Jan-Teun Fuller van voetbalvereniging Berkum maakt zich niet meteen zorgen over de financiële situatie. Wel stelt hij dat het uitblijven van kantine-inkomsten een probleem wordt als alle vaste lasten blijven doorlopen.

“Vooruitkijkend denk ik dat we moeten proberen leden enthousiast te houden voor het voetbal. En wij moeten ervoor zorgen dat de vereniging niet in de problemen komt. We hebben een trouw ledenbestand en trouwe sponsoren, dus ik maak me niet zo gauw zorgen”, zegt Fuller. “Het is wel zo dat wij natuurlijk onze vaste lasten hebben en dat er weer geen kantine-inkomsten zijn. Dat kan niet nog een jaar zo doorgaan. Ik vind het heel interessant hoe KNVB en gemeente daarmee omgaan.”

Dezelfde zorg leeft ook bij voetbalvereniging SVI. “De grote vraag is natuurlijk of dit vier weken duurt. Ik denk het eerlijk gezegd niet. De KNVB en NOC*NSF zijn in gesprek met de overheid over de amateursport. We hopen weer op een goede regeling”, zegt voorzitter Geert Prins.

Op dit moment is er geen sprake van een compensatie of kwijtschelding van de KNVB-afdracht (jaarlijkse kosten voor contributie, wedstrijdgelden, gele/rode kaarten, verzekeringen en dergelijke). Los van het eerder opgestelde noodfonds en de regelingen vanuit de overheid zijn er op dit moment geen nieuwe regelingen, laat de KNVB weten.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 23 uur geleden