Pascalle Tang gaat in januari beginnen met Voetjebal in Zwolle.
Pascalle Tang gaat in januari beginnen met Voetjebal in Zwolle. Pedro Sluiter

Oud-speelster introduceert Voetjebal in Zwolle; ‘zonder voetbal zou ik nog steeds heel verlegen zijn’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

VOETBAL

Pascalle Tang laat Zwolle vanaf 2021 kennismaken met Voetjebal, een speels voetbalconcept voor kinderen van twee tot en met zes jaar. Zelf moest ze in 2018 stoppen na aanhoudend blessureleed en het duurde even voordat zij haar voetballende jaren op waarde schatte. Inmiddels doet ze dat wel: “Ik begon ooit als klein, verlegen meisje met voetbal en ik denk dat ik zonder nog steeds heel verlegen zou zijn.”

‘Leren om te bewegen en bewegen om te leren’ is het credo van Voetjebal: peuters en kleuters maken op een gestructureerde manier kennis met een bal, met één ouder erbij. Voor de jongste kinderen gaat het voornamelijk om bewegen en motoriek en in de zogenoemde ‘tweede wereld’ gaat het al richting voetbal. “Wat is de binnenkant van een voet, wat is de onderkant? Hoe schiet je? Vanaf vier, vijf jaar ga je al richting dribbelen en wordt het steeds meer voetbal”, legt Tang uit.

Voetjebal bestaat al sinds 2005 en is inmiddels verspreid over 28 locaties door het hele land. Oprichter Wouter von Brucken Fock vond het een paar jaar geleden de hoogste tijd dat ook in Zwolle, rijk aan voetbalverenigingen en met zowel de mannen als de vrouwen actief op eredivisieniveau, ‘Voetjebal’ op de markt kwam. Hij benaderde daarvoor Tang, die vanwege aanhoudend blessureleed was gestopt.

Tang, 27 jaren geleden geboren in Amstelveen, doorliep als jeugdspeelster meerdere Oranje-selecties, speelde interlands voor O17 en O19 en kwam uit voor Ajax, Heerenveen en PEC, maar heeft door blessureleed nooit een antwoord gekregen op de vraag hoe ver ze had kunnen komen. “Het heeft lang aan me geknaagd”, zegt Tang, die de gedachte ‘wat heeft die carrière nu helemaal opgeleverd, behalve een hoop blessures?’ moeilijk kon onderdrukken. “Het heeft wel even geduurd voordat ik daar echt overheen was.”

Inmiddels ziet ze de waarde van al die voetballende jaren wel degelijk in. “Je ontwikkelt je als persoon op een heel andere manier dan als gewone student zegmaar. Ik begon ooit als klein, verlegen meisje met voetbal en ik denk dat ik zonder nog steeds heel verlegen zou zijn. Dus het heeft me op persoonlijk vlak veel opgeleverd.”

Passie

Tang hapte meteen toe toen zij door Fock benaderd werd om Voetjebal in Zwolle op te zetten. “Ik moest stoppen, maar voetbal blijft m’n passie. Ik kijk er enorm naar uit om te starten”, aldus Tang. “Plezier is bij Voetjebal het allerbelangrijkste, maar ik hoop de kinderen daarnaast iets mee te geven waar zij de rest van hun leven profijt van hebben.”

Locaties

Vanaf januari barsten de lessen los op een indoorlocatie, maar het is nog niet duidelijk welke. “Het is nu nog even afwachten waar de meeste inschrijvingen vandaag komen”, vertelt Tang, die met het oog op toekomstige uitbreiding al meerdere oud-ploeggenoten enthousiast heeft gemaakt om trainingen te geven. “Hopelijk zitten we over een aantal jaren in elke wijk in Zwolle.”  

Corona

De lessen, waar per kind ook één ouder aan meedoet, kunnen met de coronamaatregelen zoals die nu gelden doorgaan. “Het wordt zo aangepast dat de ouders afstand kunnen houden. Daar zijn gelukkig oplossingen voor”, zegt Tang.

Prijzig

Hoewel een proefles gratis is, is Voetjebal niet laagdrempelig te noemen met een prijs van 126 euro per kwartaal (12 lessen, 10,50 euro per keer). Dat heeft volgens Tang te maken met de zaalhuur in Zwolle. “Voor een commerciële aanbieder schieten die tarieven de lucht in. Ik had het zelf ook graag goedkoper gezien. Ik kan me voorstellen dat het best duur is.”

Kijk voor meer informatie op zwolle.voetjebal.nl

Voetjebal
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30