Trainer Gerrit Schothans kijkt toe tijdens de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, in oktober.
Trainer Gerrit Schothans kijkt toe tijdens de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen, in oktober. Mark de Rooij

SWOL 1894 en de uitdaging van de herstart van de eredivisie

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

WATERPOLO

SWOL 1894 is met vele vrijwilligers hard aan het werk om een herstart van de eredivisie waterpolo mogelijk te maken voor de waterpolovrouwen. “We willen heel graag, maar het moet wel veilig en verantwoord”, zegt Renilde Huizenga namens SWOL 1894 over de herstart, die voor medio februari gepland staat.

De 126 jaar oude vereniging hoopt dat de waterpolovrouwen, uitkomend in de eredivisie, eind komende week kunnen beginnen met de trainingen. Het is daarvoor echter afhankelijk van de opening van het zwembad en daar hoopt de vereniging één dezer dagen duidelijkheid over te krijgen.

In december kregen de topsportcompetities groen licht van het kabinet, maar voordat er daadwerkelijk gesport kan worden moest en moet er nog heel wat gebeuren. Net zoals bij de andere topsporten die weer gaan opstarten gaat dat om het aanschaffen van tests, het schrijven van protocollen en het coronaproof maken van de locatie. Daarnaast is SWOL 1894 afhankelijk van de gemeente en de veiligheidsregio, die beslissen of en wanneer zwembad De Vrolijkheid de deuren voor het waterpoloteam opent.

“In een sport waar niet zoveel geld om handen is, is het een grote uitdaging om dit allemaal voor elkaar te krijgen”, zegt Huizenga. “We hebben te maken met extra kosten, voor tests, we hebben veel vrijwilligers nodig die het protocol herschrijven en het testen regelen bijvoorbeeld. We zijn druk bezig dit allemaal voor elkaar te krijgen. Binnen de mogelijkheden doen we er alles aan om te kunnen beginnen. Het liefst starten we zo snel mogelijk, maar dan moeten we de tests in huis hebben en moet het bad open. Pas dan kunnen we aan de slag met looproutes en dergelijke.”

Rekening bij clubs neergelegd

De tests en andere kosten moeten door de vereniging zelf gefinancierd worden omdat de KNZB hier niet voor wil of kan opdraaien. Volgens de bond zou dit niet eerlijk zijn ten opzichte van al die andere leden die nog niet mogen sporten. Huizenga vindt het een beetje kort door de bocht dat de rekening daarom bij de clubs wordt neergelegd want die kampen met dezelfde situatie. “Er mag een aantal leden het water in en de rest van de vereniging (nog) niet. Een sponsor voor de extra kosten is dan ook van harte welkom.”

Competitie

Het is de bedoeling om de competitie half februari te beginnen en in zijn oorspronkelijke vorm af te ronden. Dit betekent dat het seizoen doorloopt tot in juni, waar het normaal gesproken in april eindigt. SWOL speelde in oktober al twee duels speelde in de eredivisie vrouwen. Het verloor met 14-15 van PSV en met 3-22 van De Ravijn.