Jhonathan Dunn tijdens de wedstrijd tegen Heroes Den Bosch.
Jhonathan Dunn tijdens de wedstrijd tegen Heroes Den Bosch. Foto: Pedro Sluiter

‘Student of the game’ hoopt ook buiten het basketbalveld veel te leren in Zwolle

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Jhonathan Dunn is dol op frikandel, spreekt een paar woorden Nederlands en fietst graag rond in Zwolle. Van de winterse kou heeft hij als voormalig inwoner van IJsland totaal geen last en van zenuwen op het basketbalveld ook niet, zo blijkt in de zinderende kraker tegen Heroes Den Bosch. De jonge Amerikaan blijft gaan voor zijn schoten en dat betaalt zich uit in het laatste kwart (73-71 winst).

Jho!-Na!-Than! Dunn!! Met nog 1.14 op de klok komt Landstede Hammers voor het eerst sinds de start van het duel (4-0) op voorsprong. Met twee rake vrije worpen heeft Dunn zijn team dan net langszij gebracht (71-71) en met een loepzuiver schotje brengt hij de speaker van Landstede en het publiek dat dankzij een live-stream meeleeft in extase. Langs de lijn kunnen verslaggevers de neiging om ook de armen in de lucht te gooien nauwelijks onderdrukken, zo spannend is de slotfase en zo knap de comeback van de thuisploeg. Met het mes tussen de tanden houdt Landstede stand in de slotminuut. Dunn valt nog met de bal in de arm over de eigen achterlijn, maar als Ralf de Pagter in de volgende aanval Jacori Payne keihard blokt, is de buit binnen.

Het is een overwinning van het collectief die komt uit de tenen na een zwakke eerste helft en nota bene nog een achterstand van twaalf punten aan het begin van periode vier. “Vooral defensief ‘klikte’ het in de laatste periode. Daar hebben we laten zien hoe het moet. We twijfelden niet aan elkaar, hielden vertrouwen in elkaar. Aan het einde kwam het allemaal samen”, glundert de man die in de eerste drie kwarten tot twee punten komt en dat schamele aantal in de laatste periode uitbouwt tot zestien.

“Dat is het vertrouwen dat het team in mij heeft gehouden. En daarvoor train je ook, om voor dat shot te gaan. Iedereen mist schoten, je moet gewoon blijven gaan. Ik weet wat ik kan”, zegt Dunn.

De 22-jarige Amerikaan is naar eigen zeggen een echte ‘student of the game’, die het nodige hoopt te leren van het omgaan met en spelen tegen volwassen professionals. Daarnaast wil Dunn ook buiten het basketbal veel leren, nu hij voor het eerst op zichzelf woont, in een vreemd land nota bene. “Basketbal houdt een keer op. Het leven gaat door. Ik wil vooral groeien als mens”, zegt Dunn. “Ik wil mijn horizon verbreden. Leren van en over mensen. Iedereen heeft zijn eigen weg afgelegd, ieder heeft zijn eigen kijk op het leven. Ik wil begrijpen hoe mensen hier de wereld zien. Ik wil ook mijn familie laten zien dat er meer is dan het leven in de VS.”

Familieman

Met het woord familie wordt een gevoelige snaar geraakt bij de Amerikaan, die als ‘echte familieman’ dol is op Kerst en het dus best even zwaar had op eerste en tweede Kerstdag in Nederland. ‘Thank God’ voor de moderne technologie. Dankzij Facetime zat hij toch aan tafel bij de familie en kwam hij de Kerstdagen goed door.

Wat daarbij helpt is dat hij als kind van een militair al de hele wereld rondreisde en dus nooit ergens goed kon settelen. Dunn voelt zich al snel ergens thuis en een klaagzang zul je uit zijn mond niet gauw horen. Daar kan zelfs een hardnekkig virus weinig aan veranderen.

Frikandel

“Ik kan niks doen vanwege Covid, maar om hier te zijn en te spelen is geweldig”, vindt Dunn. ”De mensen zijn aardig, het eten is lekker.” Dunn is naar eigen zeggen dol op frikandel, en een specifiek broodje hamburger van Taste the Joy. Hij geniet van het rondrijden op de fiets in Zwolle, ook al is het koud.

Slaapliedje

“I love the cold”, zegt Dunn, die twee jaren in IJsland woonde en ook in Spanje, Italië, Japan en Noorwegen verbleef. Omdat Dunn daar de militaire bases nauwelijks verliet, pikte hij van de taal in die landen weinig op, maar in Nederland heeft hij al meerdere woorden geleerd. “Goeiemorgen, doei doei, lekker, frikandel, dank je wel, (denkt na:) I learned a lullaby: ik ga slapen, ik ben moe.” Van dat laatste kwam na de thriller tegen Den Bosch, met de adrenaline nog gierend door zijn lijf, weinig terecht. Gelukkig heeft Dunn even de tijd om bij te komen, want de volgende wedstrijd van Landstede Hammers is pas op 31 januari. Basketbal Academie Limburg is vanaf 14.00 uur de tegenstander in Zwolle. 

Jhonathan Dunn aan de bal
Jhonathan Dunn in actie tegen Heroes Den Bosch.
Jhonathan Dunn aan de bal tijdens de wedstrijd tegen Heroes Den Bosch.