Mike van Duinen heeft een aflopend contract en zou na dit seizoen zomaar eens voor niets de deur uit kunnen lopen bij PEC.
Mike van Duinen heeft een aflopend contract en zou na dit seizoen zomaar eens voor niets de deur uit kunnen lopen bij PEC. Foto: Herman Dingler

‘Ik kan er ook niks aan doen dat ik de recordaankoop ben’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Hij werd in 2018 gehaald als spits voor een Zwols recordbedrag van 750,000 euro en loopt drie jaren later mogelijk transfervrij de deur uit, als linksbuiten. “Nog een half jaar goed presteren en dan kijken wat er op mijn pad komt”, zegt Mike van Duinen gevraagd naar zijn toekomst.

De aflopende contracten van Dean Huiberts, Eliano Reijnders en Sam Kersten werden eind vorig kalenderjaar allemaal verlengd en dat van Sai van Wermeskerken deze week ook, maar Van Duinen kwam in het nieuws met een mogelijke overgang naar Sparta. Deze ketste af omdat Van Duinen bij PEC toch weer veel aan spelen toekwam, als linksbuiten, maar het spreekt boekdelen dat de Zwolse directie nog niet met de aanvaller om de tafel is gaan zitten. Zelf durft Van Duinen niet te zeggen of dit zijn laatste seizoen in Zwolse dienst is. “Ik sluit niets uit. We zijn momenteel niet in gesprek, dus het zou zomaar kunnen.”

Technisch manager Mike Willems geeft aan dat de club met Van Duinen zijn zaakwaarnemer in gesprek gaat, maar dat een contractverlenging niet aanstaande is. “We hebben aangegeven hoe wij erin staan en zijn benieuwd hoe Mike erin staat. Maar we hebben het niet over verlengen.”

Van Duinen (29) werd in 2018 voor een Zwols recordbedrag van 750,000 euro overgenomen van Excelsior en dat stempel van dure aankoop kleefde in het eerste seizoen een tijdje aan de Hagenees. Niet zozeer voor hemzelf, maar wel voor de buitenwereld. “Zelf voelde ik die druk niet zo, maar aan het begin hoorde je dat veel. We pakten toen ook niet veel punten, dus dan wordt het er gauw bijgehaald. Op een gegeven moment maakte ik wel m’n doelpunten en zagen mensen ook wel dat ik van waarde was, dus toen werd dat minder. Tsja, ik kan er ook niks aan doen dat ik de recordaankoop ben. Maar goed, dat hoort er bij.”

‘Op meer gehoopt’

Van Duinen kijkt met tevredenheid terug op zijn tijd tot dusverre bij PEC, al vallen de resultaten hem tegen. “Ik had op meer gehoopt en had graag wat hoger bovenin meegedraaid. Dat zijn natuurlijk ook de ambities van PEC en daar had ik ook op gehoopt. Maar ik moet zeggen dat ik het wel erg naar mijn zin heb. Ik heb een goede klik met de mensen bij PEC en het personeel. Dat vind ik wel leuk. Het wonen bevalt me ook goed, dus in dat opzicht heb ik het goed naar m’n zin.”

Van Duinen kwam in zijn eerste seizoen tot acht treffers in 33 competitieduels en werd daarmee net geen clubtopscorer. In zijn tweede seizoen lag hij er lang uit met een gebroken middenvoetsbeentje, maar kwam hij sterk terug na de winterstop. Mede dankzij zijn energieke inbreng wist PEC na een slechte eerste seizoenshelft de weg naar boven te vinden. “Ik had wel echt een aandeel in het betere spel toen en dat was wel erg prettig. Het was erg zuur dat corona de competitie toen afbrak”, zegt Van Duinen, die het moeilijk had met zijn reserverol in de beginfase van dit seizoen. Het maakte dat hij serieus nadacht over de interesse die Sparta in hem toonde. “Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om te blijven. Ik hoefde van PEC niet te vertrekken en ik kwam hier ook weer aan spelen toe.”

Linksbuiten

In de wedstrijd tegen Fortuna Sittard (0-2 verlies in de slechtste wedstrijd van het seizoen) stond ‘Rooie Mike’ zaterdag voor de achtste keer op rij in de basis. Dat Van Duinen door trainer John Stegeman nu als linksbuiten wordt gezien, is voor de aanvaller geen probleem. Integendeel. “Ik voel me daar prettig bij. Als linksbuiten kom je meer aan de bal en kun je jezelf meer laten zien”, zegt Van Duinen, die beseft dat hij niet ‘de spits’ is geworden die PEC wel in hem zag. Hij is daarin echter niet de enige.

“Ik merkte bij PEC al gauw dat ik als nummer negen niet vaak in stelling werd gebracht. Ik vond het dan ook niet erg dat ik naar links verkaste. Spitsen bij PEC worden niet echt goed bediend. Daar hebben toch al best veel spelers gestaan en ik geloof niet dat dit allemaal prutsers zijn. Je ziet dat iedere speler het daar moeilijk heeft.”

Toekomst

Gevraagd naar zijn toekomst zegt Van Duinen: “nog een half jaar goed presteren en dan kijken wat er op mijn pad komt. Goed presteren, dat is het belangrijkste in het komende half jaar. Verlengen is niet uitgesloten, maar het is ook niet aan de orde op dit moment.

Clubs in het betaald voetbal

2011-2015: ADO Den Haag (eredivisie)

2015/2016: Fortuna Düsseldorf (2. Bundesliga)

2015/2016 tweede seizoenshelft: verhuurd aan Roda JC (eredivisie)

2016-2018: Excelsior (eredivisie)

2018-heden: PEC Zwolle

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59