PEC viert de 1-0 van Slobodan Tedic (in het midden met gebalde vuisten).
PEC viert de 1-0 van Slobodan Tedic (in het midden met gebalde vuisten). Foto: PEC Zwolle Media/Henry Dijkman

Mede dankzij eerste goal Tedic verschaft PEC Zwolle zich lucht in degradatiestrijd

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

De wedstrijd PEC Zwolle-VVV Venlo (2-1) vertelt het verhaal van twee spitsen, waarvan de één (Giakoumakis) met een gigantische kater terugreist naar het diepe zuiden en de ander (Tedic) lekkerder zal slapen dan ooit na zijn eerste doelpunt in Zwolse dienst.

Georgios Giakoumakis is boos in de slotfase. “No way, no way!”, bijt hij scheidsrechter Oostrom toe als die een inworp geeft aan PEC en niet aan VVV. Tellen later een felle schreeuw. Het is Dean Huiberts die op eigen helft blijft liggen. De boosdoener laat zich raden, en krijgt geel. Een overtreding waar de frustratie van af druipt bij de temperamentvolle Griekse spits. Het is dan al overduidelijk dat dit niet de middag is van de topscorer van de eredivisie (24 doelpunten!). Hij komt nauwelijks in het spel voor en mist de enige kans die hij krijgt jammerlijk. Van dichtbij kopt Giakoumakis ruim voorlangs. Het is een van de vier kansen/mogelijkheden die VVV krijgt in de eerste helft en met afstand de grootste. PEC stelt er voor rust bar weinig tegenover. Op basis van de tweede helft is de Zwolse overwinning wel verdiend en op eigen kracht binnengehaald, maar het grote verschil tussen helft één en twee is een kwaal die de ploeg al het hele seizoen plaagt.

Onder John Stegeman maakt PEC meer dan eens een achterstand goed, meestal resulterend in een gelijkspel -met elf remises is PEC nog altijd de eredivisiekoning van de gelijke spelen- en in de ene wedstrijd onder Leeroy Echteld draait PEC de boel helemaal om (4-1 winst op Heerenveen na 0-1 ruststand).

Onder de nieuwe (interim-)trainer ligt het toch iets anders, zegt Bert Konterman zelf. “Tegen Heracles begonnen we best goed. Hebben we een kwartier aardig gespeeld en tegen Ajax eigenlijk ook. Daarna ebde het weg en daar baalde ik best wel van. Nu begonnen we ook een beetje moeizaam, maar dat had ook te maken met VVV.” De ploeg die met Jos Luhukay eveneens een nieuwe trainer voor de groep heeft, speelt in een 5-3-2 opstelling, die PEC voor grote problemen stelt. Pas na de pauze heeft de ploeg van Konterman daar een antwoord op. Met een paar kleine tactische aanpassingen en het inbrengen van Slobodan Tedic voor de onzichtbare Thomas Buitink heeft PEC in de tweede helft van meet af aan meer dreiging en kunnen de kansen niet uitblijven.

Na een geblokt schot van Immanuel Pherai is het bij de tweede Zwolse kans al raak. De in de lucht ijzersterke Thomas Lam kopt de bal richting Tedic die met een tegendraadse, geplaatste kopbal VVV-doelman Kirschbaum knap verschalkt. Hoewel PEC nauwelijks kan genieten van de voorsprong omdat VVV twee minuten later uit een corner gelijkmaakt, gaat het goed door en verdient het na 76 minuten een strafschop. De overtreding van Kum op Pherai is duidelijk en in ‘de zestien’, maar de VAR moet er aan te passen komen voordat Oostrom de bal op de stip legt.

Thomas Lam schuift de bal beheerst binnen en bezorgt PEC daarmee een uiterst belangrijke driepunter, de zesde van dit seizoen. Een driepunter bovendien die VVV, dat nu op nacompetitieplaats zestien staat, en Willem II op een geruststellende zeven punten achterstand zet en PEC dus lucht verschaft in de strijd tegen degradatie.

Slobodan Tedic

Tedic maakte een week geleden tegen Ajax zijn rentree na maanden te hebben hersteld van een klaplong. Hij kampte in de eerste seizoenshelft al met verschillende enkelblessures en een coronabesmetting en belandde na de wedstrijd tegen Emmen op 18 december 2020 met een klaplong in het ziekenhuis. “Die jongen heeft zoveel meegemaakt dit seizoen. Alleen maar ellende eigenlijk. Mooi dat hij zo goed invalt. Hopelijk kunnen we in de laatste wedstrijden nog meer van hem genieten”, aldus Thomas Lam over de Servische spits, een huurling van Manchester City.

‘Kwaliteiten druipen er vanaf’

“Voor ons heel mooi, voor de club geweldig en voor hemzelf natuurlijk helemaal”, zegt Konterman na zijn eerste overwinning als trainer in het betaald voetbal. “Als je hoort wat die allemaal heeft meegemaakt dit seizoen. Als gastspeler van een heel grote club minuten moeten maken, moeten rijpen. Het is net wijn, hij moet beter en beter worden en als je nauwelijks kunt spelen... Dan stort je wereld als jonge jongen nog net niet in, maar daar word je niet vrolijk van. En dan ook nog een klaplong, wat je bijna nooit meemaakt. Als je dan ziet dat hij er nu weer staat. Hij laat zich gelijk zien en je ziet ook dat de kwaliteiten er van af druipen.”

Eredivisietopscorer Georgios Giakoumakis, hier in de mangel bij Sam Kersten en Mustafa Saymak, beleeft een slechte middag in Zwolle.