Korfbalboom bij Oranje Zwart op sportpark Marslanden.
Korfbalboom bij Oranje Zwart op sportpark Marslanden. Therese van Vliet

Korfbalbomen Oranje Zwart gaan ook G-sporters in beweging houden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

KORFBAL

Om het vijftienjarig bestaan van G-korfbal bij Oranje Zwart te onderstrepen wilde de korfbalvereniging vorig jaar beginnen met het spelen van wedstrijden tegen andere G-teams. Toen corona roet in het eten gooide, werd bedacht om korfbalbomen te plaatsen bij instellingen waar gehandicapte mensen wonen.

Het doel van dit project is om de G-sporters (in coronatijd) in beweging te houden en om andere bewoners met korfbal kennis te laten maken. Oranje Zwart ‘plantte’ sinds 2019 al korfbalbomen bij basisscholen in Zwolle en breidt dat project nu uit naar instellingen zoals Frion. Bij dagcentrum Prunuspark in Berkum plant wethouder Rene de Heer vrijdag om 16.00 uur een korfbalboom. Dit is een paal met drie kleuren korven op verschillende hoogten die overeenkomen met de leeftijdscategorieën waarop korfbal wordt gespeeld (2,5 meter voor pupillen, 3 meter voor junioren en 3,5 meter voor senioren).

“Dat schenken wij dan namens de vereniging met behulp van giften van derden”, vertelt Robert Scherrer. Volgens hem wordt de tweede boom bij een instelling binnenkort geplant en volgen er meer. “In de week van Pasen gaan we collecteren en de opbrengst gaat ook naar dit project toe.”

Jubileum G-korfbal

Scherrer leidt dit project namens Oranje Zwart en is al zeventien jaren bezig met G-sporters bij de korfbalvereniging. Vorig jaar stond er een feest gepland ter ere van het vijftienjarig jubileum en zou het zes leden tellende G-team een eerste wedstrijd gaan spelen, tegen Juventa uit Hardenberg. De bedoeling was, en is, om toe te werken naar deelname aan de competitie in Oost-Nederland. “Daar spelen ze monokorfbal en dat is met vier, dus we hebben genoeg spelers. Maar we hopen op meer leden”, aldus Scherrer, die er een jaar geleden helemaal klaar voor was met zijn team.

Geïsoleerd

“We hadden zelfs al een shirtsponsor geregeld, die alles had bekostigd en toen kwam corona”, zegt Scherrer. Het begin van een moeilijke tijd, zeker voor een kwetsbare groep als deze. “Het is een groep die helemaal afgeschermd werd. Ze mochten geen bezoek ontvangen, niet meer naar de sportvereniging, de taxi’s reden zelfs niet meer. Alles lag helemaal stil. Wij mochten er ook niet komen. We hebben met kerst even wat kunnen doen met ze, maar het is voor hen echt wachten op de vaccins. Dat zit er wel aan te komen, maar het blijft lastig voor ze. Ze raken geïsoleerd en ook deze mensen hebben juist hun beweging nodig.”

Korfbalboom geplaatst bij een basisschool.
Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37