'Koppie gebruiken', geeft Ralf de Pagter (12) aan in het duel tegen Heroes Den Bosch. De wedstrijd gaat dik verloren voor Landstede.
'Koppie gebruiken', geeft Ralf de Pagter (12) aan in het duel tegen Heroes Den Bosch. De wedstrijd gaat dik verloren voor Landstede. Foto: Pedro Sluiter

Zeldzaam slechte dag voor De Pagter en Landstede is geen reden voor paniek

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Ralf de Pagter zit inmiddels al in zijn vierde seizoen bij Landstede Hammers, maar zo’n slechte wedstrijd als zaterdag tegen Heroes Den Bosch heeft de Amsterdammer waarschijnlijk nog niet gespeeld. Den Bosch, de vorige werkgever van De Pagter, geeft met de 65-87 zege juist het signaal af dat er dit seizoen toch wel rekening moet worden gehouden met de recordkampioen.

Met zestien kampioenschappen is Den Bosch de primus inter pares van het Nederlandse basketbal (Groningen en Amsterdam volgen met zeven titels), maar de laatste keer dat het de titel pakte is alweer zes jaren geleden. 2015 is tevens het laatste jaar dat Den Bosch de finale bereikte van de play-offs om het landskampioenschap. Je kunt dus stellen dat De Pagter op precies het juiste moment de overstap maakte naar Zwolle, dat sinds 2015 drie van de vier seizoenen in de finale stond en op dit moment de regerend landskampioen is. Vorig seizoen stond het bovenaan toen de competitie werd afgebroken.

“Het is hier goed uitgepakt”, zegt De Pagter over zijn perfecte timing. Hij klopt zichzelf daar niet voor op de borst, want achteraf is het makkelijk praten. “Dat had ik toen ook niet kunnen weten.”

De Pagter ziet wel gelijkenissen tussen de succesploeg van Den Bosch, die in de periode 2012-2016 zes prijzen pakte, en de huidige formatie van Landstede, goed voor drie prijzen tot dusverre. “Een goede defensie en altijd als team spelen”, noemt De Pagter als ingrediënten. De geboren Haarlemmer ziet ook een grote (Nederlandse) kern van spelers die al meerdere seizoenen samen spelen. Bij Den Bosch waren dat Arvin Slagter, Kees Akerboom, Stefan Wessels, Mike Schilder en hijzelf. In Zwolle speelt hij nu al meerdere seizoenen met Nigel van Oostrum, Kevin Bleeker, opnieuw Schilder en de Amerikaan Noah Dahlman. “Zo’n vaste groep draagt ook zeker bij aan het succes.”

De continuïteit is in Zwolle toch al goed gewaarborgd met Landstede als zeldzaam trouwe sponsor (zeldzaam voor basketbalbegrippen in de eredivisie) en natuurlijk Herman van den Belt die al sinds 2010 aan het roer is. Vooral dat laatste staat in schril contrast met Den Bosch: na het vertrek van Sam Jones in 2016 is de Belg Jean-Marc Jaumin alweer de vierde coach die de Bossche glorietijden moet laten herleven.

Dit seizoen leek dat er nog helemaal niet op -Den Bosch plaatste zich met moeite voor de kampioensgroep ‘Elite A’- maar wellicht dat de winst in Zwolle de ploeg van Jaumin op het successpoor zet.

Van kwaad tot erger

Het is een overwinning die tot stand komt omdat Landstede langzaam maar zeker de grip op de wedstrijd verliest. Na het eerste kwart is er nog een voorsprong van 23-18 die ook nog wordt uitgebreid, maar na een ‘run’ van Den Bosch slaat de twijfel toe in het Theater van de Sport. Met name in de aanval gaat er heel veel mis (twintig! turnovers). De pauze biedt geen soelaas. Landstede begint met een score van Dahlman (42-37), maar krijgt daarna tien punten op rij om de oren. Het gaat van kwaad tot erger. Van 54-65 na het derde kwart naar 65-87 als eindstand. De Pagter schiet één keer raak, vanaf de vrije worplijn. Het blijkt zijn enige score van de hele wedstrijd. Een ongekende offday voor de 31-jarige international.

‘Zonder beleving’

Met een klotegevoel in zijn twee meter lange lijf zoekt hij kort na afloop naar een verklaring. “We halen niet ons eigen niveau, zeker in de tweede helft. We spelen zonder beleving, zij pakken te veel rebounds. En zij halen ons goed uit ons spel. Daar hebben wij geen antwoord op. Zij speelden met veel intensiteit en energie en dat was te weinig van onze kant. Waaronder ikzelf, ik was niet in goede doen vandaag. Dit is een goede spiegel voor de volgende wedstrijden: we hebben meer energie nodig.”

‘Goed bezig dit seizoen’

Hoewel de afgang groot is, met name in de tweede helft, maken ze zich in Zwolle geen zorgen. Zoals één zwaluw geen zomer maakt, is één slechte dag geen reden tot paniek. “We zijn op zich goed bezig dit seizoen”, zegt De Pagter, die daarmee wil aangeven dat dit door één slechte wedstrijd niet ineens weggepoetst is. “Je kunt allemaal wel eens een slechte dag hebben. Het is zaak dat we op de goede manier reageren, woensdag tegen Groningen.” 

Ralf de Pagter zit Jonathon Williams op de huid.
Landstede Hammers-Den Bosch (Ralf de Pagter)
Landstede Hammers-Den Bosch (Ralf de Pagter)