Marly Bak baalt van een verloren punt voor Regio Zwolle Volleybal tegen Apollo 8.
Marly Bak baalt van een verloren punt voor Regio Zwolle Volleybal tegen Apollo 8. Foto: Pedro Sluiter

Na twee sets ‘echt top’ is de koek op voor Marly Bak en Regio Zwolle Volleybal

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

VOLLEYBAL

Alles wat Marly Bak aan het einde van de tweede set aanraakt verandert in goud, maar een set winnen zit er tegen Apollo 8 weer niet in voor Djopzz Regio Zwolle Volleybal. Zo gaat ook de vierde wedstrijd in de kampioenspoule verloren (20-25, 24-26, 14-25). “Het is al heel mooi wat we hier neerzetten, maar we belonen onszelf niet. Dat is een beetje een terugkerend thema”, zegt Bak met een mengeling van teleurstelling en berusting.

Het verhaal van Regio Zwolle Volleybal in de kampioenspoule tot dusverre is dat van de jonge uitdager die de top van Nederland bij vlagen het vuur aan de schenen legt, maar daar nog nauwelijks voor beloond wordt. De ietwat schrale opbrengst na vier duels is een puntje, donderdagavond behaald tegen VC Sneek. Twee dagen later blijkt, eens te meer dit seizoen, dat Apollo 8 nog van een andere orde is.

“We zijn een jong, nieuw team en het is al heel mooi wat we hier neerzetten, maar als je zo dichtbij bent, wil je gewoon meer. Dat zit er zeker in. Dit zijn heel leerzame wedstrijden. Sliedrecht en Apollo zijn nu nog een maatje te groot, maar als we de stappen die we zetten door blijven zetten, kunnen we heel wat leuke dingen gaan doen”, doelt Bak op volgend seizoen.

Topschutter

De 25-jarige Bak degradeerde in 2019 met het Amsterdamse US, maar liet afgelopen seizoen al zien in de eredivisie thuis te horen. Dit seizoen trekt ze die lijn door en is ze meermaals een van de best scorende speelsters aan Zwolse zijde. Tegen Apollo 8 is dat niet anders: met veertien punten staat ze bovenaan in de statistieken. Haar eigen prestatie loopt parallel met dat van het team: twee sterke sets, maar daarna is de pijp leeg. “In de eerste twee sets ging het echt top eigenlijk. Ik kwam er goed langs”, zegt Bak, die aan het einde van de tweede set helemaal op dreef is. “Dat was wel heel lekker. Toen scoorde ik bijna alles wat ik aanraakte. In de derde set was het een beetje op. Daar baal ik wel een beetje van. Ik kon mijn niveau zelf ook niet vasthouden. Een terechte wissel wat dat betreft.”

Apollo is na drie duels al zeker van de play-offs om het landskampioenschap. Regio Zwolle Volleybal krijgt nog twee kansen om het seizoen, dat met bereiken van de kampioenspoule al geslaagd was, extra glans te geven. Woensdag uit tegen Sliedrecht Sport en zaterdag in het Landstede Sportcentrum tegen VC Sneek. Hierna wacht nog het bekertoernooi waarin Zwolle in de kwartfinales tegen Eurosped speelt (2 april in Vroomshoop).

Beachvolleybal

Lees in de papieren editie van De Swollenaer, die woensdag uitkomt, meer over Bak en de combinatie tussen zaalvolleybal en beachvolleybal. Bak werd in het zand ooit Nederlands kampioen onder 18 en onder 20 jaar en speelt aankomende zomer met Regio Zwolle-teamgenoot Bjorna Gras in de eredivisie beachvolleybaltour. 

Regio Zwolle Volleybal-Apollo 8 (Marly Bak)
Regio Zwolle Volleybal-Apollo 8 (Marly Bak)
Regio Zwolle Volleybal-Apollo 8 (Marly Bak)
Regio Zwolle Volleybal-Apollo 8 (Marly Bak)
In de eerste twee sets viel er nog regelmatig wat te juichen bij Regio Zwolle Volleybal.