Aanvoerder Bram van Polen vierde zijn contractverlenging van eerder deze week met een doelpunt en een driepunter op zaterdag.
Aanvoerder Bram van Polen vierde zijn contractverlenging van eerder deze week met een doelpunt en een driepunter op zaterdag. Archieffoto: Pieter van der Woude/Orange Pictures

PEC Zwolle is zorgenvrij na tweede zege op rij

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Door de 0-2 overwinning op SC Heerenveen is PEC Zwolle een fractie verwijderd van officiële handhaving in de eredivisie. Alleen door een overwinning van FC Emmen op Heracles Almelo is de Zwolse ploeg nog niet honderd procent veilig. 

De missie van PEC en Bert Konterman is geslaagd. Zes wedstrijden na het aanstellen van Konterman als interim-trainer zijn de zorgen voorbij. Tegen Heerenveen boekte PEC de tweede zege op rij en de derde onder de trainer die na dit seizoen terugkeert bij de KNVB.

Twee driepunters op rij is een weelde die PEC lang niet heeft ervaren. Het is de eerste keer dit seizoen en we moeten zelfs terug naar het begin van het vorige seizoen voor de laatste keer dat dit gebeurde. PEC won onder John Stegeman de vijfde en de zesde wedstrijd van het seizoen 2019/2020. Dat was de enige keer dat Stegeman twee eredivisieduels op rij met PEC wist te winnen.

Chocoladebeen

Van Heerenveen, dat nog kans maakt op deelname aan de play-offs maar die kansen de laatste weken steeds verder ziet slinken, had PEC niet veel te duchten. De terugkeer van het publiek inspireerde de thuisploeg in het Abe Lenstra stadion niet tot grootse daden. In tegendeel, pas na de 0-1 van Pelle Clement na een half uur spelen werden de Friezen gevaarlijk. Clement, die een basisplaats had vanwege de vele corona-afwezigen bij PEC, stoomde op en schoof de bal precies in de hoek. Een schot van twintig meter met zijn chocoladebeen (links). Siem de Jong was dichtbij de gelijkmaker na een zeldzaam vlot lopende Heerenveen-aanval in de 41ste minuut, maar raakte de paal.

Contract en vrije trap verlengd

Na de pauze gebeurde er weinig op de 0-2 van Bram van Polen na. De 35-jarige aanvoerder verlengde eerder in de week zijn contract en op zaterdag een vrije trap van Clement. Door die contractverlenging gaat hij na de zomer een vijftiende jaargang in en door het verlengen van de vrije trap werd het 0-2 met nog 22 minuten op de klok. Van Polen keerde in februari terug in de ploeg na een blessure en scoorde meteen tegen Emmen. De treffer tegen Heerenveen was alweer zijn vierde van dit seizoen. 

VVV Venlo en ADO Den Haag kunnen PEC na dit weekeinde niet meer inhalen, maar in theorie kan FC Emmen dat nog wel na de 3-1 overwinning op Heracles Almelo. Het gat tussen PEC en Emmen is elf punten met nog vier duels te gaan.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden