"VC Zwolle zal altijd in mijn hart blijven", zegt volleybalster Nynke Hofstede.
"VC Zwolle zal altijd in mijn hart blijven", zegt volleybalster Nynke Hofstede. Foto: Pedro Sluiter

Hofstede legt de lat weer hoger met transfer naar Belgische kampioen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

VOLLEYBAL

Ze dacht altijd dat de tweede divisie haar sportieve plafond was. Maar stapsgewijs groeide Nynke Hofstede (23) bij Regio Zwolle Volleybal uit tot een waardevolle volleybalster op het hoogste nationale niveau. Volgend seizoen speelt ze voor de Belgische kampioen Asterix Avo Beveren. “Een mooie uitdaging. Ik ben heel erg benieuwd.”

Begonnen bij VVSA in Vollenhove was de middenspeelster nooit een toptalent. “Ik was vooral een luie volleybalster met mijn lengte (nu 1.92 HB) als voornaamste wapen. Dansen op een hoog level was mijn tweede passie maar ik heb uiteindelijk toch gekozen voor volleybal. Ik ging naar Vovem’90 in Emmeloord, een mooie club in de tweede divisie. Toen we dreigden te degraderen vertrok ik naar SVI en later naar VC Zwolle. Tweede divisie vond ik echt mijn niveau. Lager wilde ik liever niet spelen. Coach Wilfried Groothuis heeft mij met ook Julia Joosten overgeheveld naar Regio Zwolle Volleybal. Trainen bij het eerste en wedstrijden spelen in het tweede.”

Geweldig middenblok

Waar de lat van de eredivisie voor haarzelf misschien te hoog leek kwam Hofstede er achter dat dit niveau toch voor haar was weggelegd. “Het is een combinatie van vooral hard werken maar ook aanleg natuurlijk. Dat ik mij ontwikkelde als basisspeelster heeft mij eerlijk gezegd wel verbaasd. Als je veel speelt leer je een wedstrijd echter steeds beter lezen. Met Lisanne de Krosse, Romy Hietbrink en Marianne het Lam met al haar routine hadden we dit seizoen een geweldig middenblok. We vulden elkaar zo goed aan. Naast de ervaring van onder meer Siska Hoekstra hadden we een jong team waar de klik dit seizoen compleet was. We verdienden het echt om als derde in de kampioenspoule te eindigen achter Sliedrecht en Apollo. Jammer dat het duel tegen Sneek van de kalender is gehaald. Het was door corona ook een raar jaar zonder publiek maar wij speelden tenminste nog. VC Zwolle zal altijd in mijn hart blijven. Goed georganiseerd, een geweldige staf en prima faciliteiten. Ik zal het gaan missen.”

Mentaliteit

Toen spelersbemiddelaar Joost Kooistra Hofstede benaderde om haar onder contract te nemen wist de hoofdblokkeerster nog niet dat ze daarna ineens een full-prof contract kreeg voorgeschoteld bij de Belgische kampioen. “Ja, daar keek ik wel van op. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik naast het volleyballen gewoon moest blijven werken. Ik ben begeleider van jongeren met een verstandelijke beperking in een woongroep in Emmeloord. Ik zal dat zeker gaan missen. Aan de andere kant trekt het me ook wel dat ik me helemaal kan focussen op het volleyballen. Ik ga zeker tijd overhouden. Van mijn oud-ploeggenoot Nova Marring die overstapt van Limburg Ladies naar Asterix weet ik dat het Belgische topvolleybal vooral gebaseerd is op mentaliteit. Dat trekt me aan. Maar het leukste is dat iedereen me deze stap gunt.”

Scherp en gretig

Dat geldt zeker voor Eric Meijer, coach van Regio Zwolle Volleybal. “Ik denk dat ze prima past in de Belgische competitie. Ik heb er zelf gewerkt en weet uit ervaring dat een goede defensie een vooral een sterke mentaliteit voorop staat. Nynke is altijd scherp en gretig. Ze heeft afgelopen seizoen grote stappen gezet. Ze heeft veel gespeeld op een nieuwe positie en was een belangrijk onderdeel van het team. Ik vind dat ze een bredere middenspeelster is geworden. Ik ben ervan overtuigd dat het haar gaat lukken in België.”

Dat denkt ook ‘ontdekker’ Wilfried Groothuis, Meijers voorganger, die haar als talent overhevelde naar de hoofdmacht. “Het is mooi dat ze deze kans pakt en zelfs haar werk hiervoor opgeeft. Ze is blokkerend ijzersterk en heeft een goede service”, aldus de huidige hoofdcoach van Alterno. “Toen ik nog bij Zwolle zat zag je haar steeds stappen maken naar een hoger niveau. Nynke is bovendien een nuchtere meid die zich niet gek laat maken. Asterix is een topclub met altijd een prima staf zoals boegbeeld Gert Vandebroek. Daar gaat ze haar voordeel mee doen. Ik feliciteer haar van harte met deze transfer.”

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen gisteren