Merel Landman en Dylan van Moerkerk van karateclub Mossel-Boot.
Merel Landman en Dylan van Moerkerk van karateclub Mossel-Boot. Foto: Pedro Sluiter

Landman mag blijven dromen van Olympische Spelen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

KARATE

Merel Landman mag nog altijd blijven dromen van de Olympische Spelen dit jaar in Tokyo, maar voor Dylan van Moerkerk is het doek gevallen op een nationaal kwalificatietoernooi van de Karate-do Bond.

Landman won haar categorie (tot 55 kg) en verdiende daarmee een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi in Parijs en voor de EK in Porec, Kroatië. “Ik heb niets te verliezen in Parijs”, zegt Landman. “Het is een topervaring en ik ga gewoon m’n best doen. Ik heb er heel veel zin in.” 

Het kwalificatietraject was duidelijk, maar zwaar: alleen de winnaars in eigen land plaatsten zich voor het internationale kwalificatietoernooi in Parijs op 11, 12 en 13 juni. Uit Zwolle deden Merel Landman en Dylan van Moerkerk van karateclub Mossel-Boot mee aan het toernooi op sportcentrum Papendal, dat geheel ‘corona-proof’ werd afgewerkt.

De negentienjarige Landman startte ijzersterk bij de vrouwen tot 55 kilogram. Na twee overtuigende winstpartijen trok ze ook in de spannende finale tegen Yamaika Kuijper aan het langste eind. Landman nam een voorsprong in de finale, maar zag de kleine Kuijper daarna van tactiek veranderen en wist daar even geen raad mee. “Zij kwam echt op me af en in die situatie kom ik niet zo vaak. Ik raakte even de weg kwijt, maar toen dacht ik ‘chill, gewoon weer je voorste hand gebruiken en dan komt ze niet bij je.’ Gelukkig deed ik dat op tijd.”

Landman is nog relatief onervaren. Ze had zich pas net volledig op het karate gestort en nog maar aan een paar internationale toernooien meegedaan voordat corona roet in het eten gooide. “Ik ben eigenlijk nog maar een beginneling, maar Ik heb er wel echt hard voor gewerkt om daar te kunnen winnen”, zegt Landman over het toernooi op Papendal.

Dat laatste geldt ook voor clubgenoot Dylan van Moerkerk, die helaas net tekort kwam tegen voormalig Europees kampioen Timothy Petersen. Van Moerkerk was overtuigend begonnen in de klasse tot 75 kilo met twee mooie zeges, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.