PEC Zwolle Vrouwen tegen Ajax, dit seizoen op het sportpark van Be Quick '28.
PEC Zwolle Vrouwen tegen Ajax, dit seizoen op het sportpark van Be Quick '28. Foto: Pedro Sluiter

Weer nieuwe opzet eredivisie vrouwen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

VOETBAL

De eredivisie van het vrouwenvoetbal ondergaat wederom een metamorfose. Vanaf volgend seizoen zijn er geen play-offs meer, maar spelen alle teams, waaronder PEC Zwolle Vrouwen, drie keer tegen elkaar.

Dit seizoen wordt er één hele competitie gespeeld (uit en thuis) waarna de top vier van de ranglijst play-offs om de landstitel speelt en de overige ploegen strijden om de plaatsen vijf tot en met acht. PEC kwam dit seizoen te laat op stoom en is daarom veroordeeld tot de strijd om de ereplaatsen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Mede door de uitbreiding naar negen ploegen omdat Feyenoord mee gaat doen, heeft de KNVB besloten de boel voor volgend seizoen weer om te gooien. Met het oog op competities in andere landen kwam de bond tot de conclusie dat er meer wedstrijden nodig zijn om het niveau op te krikken en daarom spelen de vrouwenteams op het hoogste niveau volgend seizoen drie keer tegen elkaar. In plaats van play-offs komen er periodetitels en de winnaars daarvan spelen na afloop van de competitie samen met de kampioen om de Eredivisie Cup. 

In totaal gaan de clubs 24 competitiewedstrijden spelen. Op basis van een ranglijst die is gevormd nadat alle clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld, wordt de thuis/uit-verhouding voor de derde reeks bepaald.

Opvulling

De Eredivisie Cup is een derde prijs naast de landstitel en de KNVB Beker. Ajax won onlangs de tweede editie van dit toernooi dat in 2019 in het leven werd geroepen om de lege speelweekeinden van de eredivisie voor vrouwen op te vullen. 

BeNe League

De eredivisie voor vrouwen begon in 2007 en kreeg na vijf seizoenen een compleet nieuwe opzet met de toevoeging van Belgische clubs. De BeNe League bleef drie seizoenen bestaan. PEC Zwolle doet vanaf het seizoen 2010/2011 mee op het hoogste niveau.