Wilco van den Bos, de nieuwe trainer van de Zwolse korfbalploeg Sparta.
Wilco van den Bos, de nieuwe trainer van de Zwolse korfbalploeg Sparta. Foto: Wilco van den Bos

Sparta kiest Van den Bos uit lange rij korfbaltrainers

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

KORFBAL

Sparta Zwolle heeft in Wilco van den Bos een opvolger gevonden voor succestrainer Henco Pullen. Van den Bos is een ervaren korfbaltrainer die momenteel bondscoach is van Duitsland, een functie die hij blijft uitvoeren. “In de praktijk zal ik niet veel missen omdat de competities tijdens interlandperiodes ook stilliggen”, verwacht de nieuwe Sparta-coach.

Van den Bos heeft gewerkt bij onder meer Rust Roest uit Eindhoven, Rohda uit Amsterdam, Noviomagum uit Nijmegen en DVO uit Bennekom en bereikte met de Duitse nationale ploeg de finale van de laatste EK, in 2018. Na een verrassende overwinning op België in de finale verloor zijn team de finale met 21-8 van Nederland.

“Ik wil graag weer wekelijks met een ambitieuze groep werken en dat bij een club die de randvoorwaarden kan en wil creëren om te groeien. Dat kwam bij elkaar tijdens de gesprekken met de verantwoordelijken bij Sparta Zwolle. Ik denk dat ik de lijn die de club heeft ingezet kan vervolgen en uit kan bouwen. Mijn doel is duidelijk, uiteindelijk wil ik als trainer in de Korfbal League actief zijn.”

Zijn werk als bondscoach blijft Van den Bos uitvoeren. “Het bondscoachschap is uniek. We hebben een mooie basis gelegd bij het Duitse korfbal en dat wil ik voortzetten. Sparta begrijpt dit en laat me daarin volledig vrij. In de praktijk zal ik niet veel missen omdat de competities tijdens interlandperiodes ook stilliggen.”

‘Schat aan ervaring’

Volgens Ron Raterman, bestuurslid korfbalzaken, krijgt het trainersgilde binnen Sparta een boost met de komst van Van den Bos. “Wilco neemt een schat aan ervaring mee en is iemand die breed kijkt. Hij heeft ons in de gesprekken overtuigd van zijn gedrevenheid en korfbalkennis.”

Stabiele hoofdklasser

Sparta, dat dit jaar het 75-jarig jubileum viert, en Van den Bos hebben een duidelijke doelstelling voor ogen en dat is een stabiele hoofdklasser worden. Onder Pullen is Sparta in vijf jaren tijd opgeklommen van de eerste klasse naar de hoofdklasse in de zaal en naar de overgangsklasse op het veld. De succestrainer verdiende daarmee een transfer naar Oost-Arnhem, dat uitkomt in de Korfbal League. “Henco was als Zwollenaar natuurlijk een schot in de roos voor Sparta”, weet voorzitter Peter van Gulik. Hij geeft aan dat de club maar liefst 45 trainers in beeld had als opvolger van Pullen en daarvan zijn er tien op gesprek geweest. 

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59