Aanvoerder Bram van Polen eerder dit seizoen in een karakteristieke pose. Foto: Marcel ter Bals / Orange Pictures

Van Polen voor tweede keer matchwinner door benutte penalty

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

Met een tweede overwinning op rij heeft PEC Zwolle de stijgende lijn in de eredivisie voortgezet en is de aansluiting gevonden. Bram van Polen kroonde zich met een benutte strafschop tot matchwinner in Heerenveen.

Door een 0-1 overwinning op SC Heerenveen is het gat met Fortuna Sittard en Sparta nagenoeg gedicht. Voor PEC lijkt alles weer mogelijk nu de ploeg onder Dick Schreuder de smaak te pakken heeft. Rechtstreekse handhaving is met een gat van zes punten op Willem II, en de vormcrisis aldaar, ook helemaal niet meer ondenkbaar.

Hoe groot het contrast met de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Op 2 oktober verloor PEC door een eigen doelpunt van Bram van Polen met 0-1 van de Friezen en was het kommer en kwel in Zwolle. Aanvallend machteloos, defensief kwetsbaar, een gemankeerde selectie die geteisterd werd door blessures en een trainer die het ook niet meer wist; PEC was de gedoodverfde degradatiekandidaat en er was niemand die daar op dat moment iets tegenin kon brengen. Vijf duels later gaf Art Langeler er de brui aan en kon PEC op zoek naar een opvolger. Dat die de boel zo snel op de rit zou krijgen, had niemand verwacht. Het spel tegen FC Groningen (1-1) en Vitesse (1-0 verlies) gaf de Zwolse burger weliswaar moed en na de winterstop geeft PEC die hoop vleugels met twee competitiezeges op rij. Al zijn het driepunters tegen ploegen die in een dipje zitten; het vertrouwen in Zwolle is plotseling groot.

Zaterdagavond schoot PEC uit de startblokken in een leeg Abe Lenstra stadion en kwam het met name in aanvallend opzicht sterk voor de dag, al schortte het aan de afronding. Met Pelle Clement terug in de basis en ook winteraanwinst Oussama Darfalou weer aan de aftrap was PEC in de eerste tien minuten al twee keer dichtbij. Daishawn Redan en Mees de Wit hadden de 0-1 op hun schoen. Een voorzet van De Wit was na elf minuten de inleiding tot de 0-1. De kopbal van Eliano Reijnders kwam tegen de hand van Rami Kaib en de strafschop werd door Van Polen feilloos benut. Net als tegen Heracles Almelo kroonde het clubicoon zich met een rake trap vanaf elf meter tot matchwinner.

Dat er verder niet meer gescoord werd, was met name de verdienste van de keepers. In een open wedstrijd kregen beide ploegen de nodige kansen en stonden Kostas Lamprou en Xavier Mous (ex-PEC Zwolle) hun mannetje. Mous was wel kansloos toen Gervane Kastaneer na 65 minuten het eindstation was van een mooie Zwolse aanval en keurig afrondde, maar het eerste doelpunt van de aanvaller ging niet door vanwege buitenspel. Vijf minuten later schampte Kastaneer met een kopbal de buitenkant van de paal. In tegenstelling tot in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen bleven de gemiste kansen zonder gevolgen en stapte PEC als winnaar van het veld. Het was de derde zege van dit seizoen en de eerste in een uitwedstrijd.

Het programma in de komende weken biedt perspectief om de opmars voort te zetten, met achtereenvolgens duels tegen NEC, Cambuur Leeuwarden, FC Groningen, Heracles Almelo en Fortuna Sittard.

Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 4 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 4 uur geleden
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 4 uur geleden