Pelle Clement doet tegen Vitesse voor het eerst sinds 28 augustus weer mee bij PEC Zwolle.
Pelle Clement doet tegen Vitesse voor het eerst sinds 28 augustus weer mee bij PEC Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

PEC met lege handen ondanks aardig optreden; het verhaal van de eerste seizoenshelft

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

En weer staat PEC Zwolle met lege handen na een wedstrijd waarin het niet of nauwelijks onderdoet voor de tegenstander. Het is het verhaal van dit seizoen, waarin PEC voorlopig niets is opgeschoten. De 1-0 nederlaag bij Vitesse verschilt weinig van de 0-1 nederlaag tegen diezelfde ploeg in de seizoensouverture.

Er is veel veranderd bij PEC in de eerste seizoenshelft. Marcel Boudesteyn neemt de plek over van Adriaan Viser als baas van de club, trainer Art Langeler stapt op en wordt vervangen door Dick Schreuder en de hoop op een mooi seizoen met veel jonge, zelfopgeleide spelers heeft plaats gemaakt voor een bitter toekomstbeeld waarin vrijdagavondwedstrijden in Helmond, Oss en Almere als een zwaard van Damocles boven de spelersgroep hangen. Hoe lang dat zwaard daar hangt, gaat blijken in 2022. Kan de ploeg net als vorig seizoen het vege lijf redden met een aantal gerichte en zeer geslaagde winteraankopen? Met Virgil Misidjan, Manuel Benson en Thomas Buitink (in volgorde van hoe succesvol ze waren in Zwolle), speelde PEC zich uiteindelijk overtuigend veilig. Bert Konterman sloot na het ontslag van John Stegeman het seizoen relaxed af bij PEC, dat inmiddels al weer twee trainers verder is.

Ook nu is de hoop gericht op de tussentijdse ‘transferwindow’, zeker omdat Boudesteyn al heeft aangegeven dat er zeker spelers bij gaan komen in de winterstop. Versterking is gewenst voor elke linie, met de prioriteit op een verdediger en een aanvaller. Het is de vraag waar de spelers vandaan komen en hoe ze in Zwolle gaan belanden, gezien de beperkte financiële mogelijkheden van PEC. De aankopen voor dit seizoen bieden niet veel hoop. Vooral in de voorhoede is het armoede troef. Van de mannen die voor de doelpunten zijn gehaald -Luka Adzic, Gervane Kastaneer en Daishawn Redan- wist alleen Redan (twee keer) het net te vinden. Adzic is nog geen schim van de belangrijke speler die hij voor FC Emmen was en van Kastaneer kun je op zijn best zeggen dat hij hard werkt en veel meters maakt. Dat laatste geldt ook voor Manchester City-huurling Slobodan Tedic, wiens gebrek aan scorend vermogen pijnlijke vormen begint aan te nemen.

Achterin zijn de jonge Mark Pabai en Siemen Voet allesbehalve de verdedigende aanwinsten die zij moeten zijn en kampt PEC natuurlijk met het langdurig ontbreken van Sai van Wermeskerken, in potentie misschien wel de meest waardevolle speler. 

Van de middenvelders Ryan Koolwijk en Leandro Fernandes hebben we nog nauwelijks iets vernomen en hoewel de middenlinie niet het grootste zorgenkindje is, is de terugkeer van Pelle Clement en Mustafa Saymak daar een godsgeschenk voor Dick Schreuder. Het zijn spelers die bewezen hebben iets extra’s te kunnen brengen op eredivisieniveau en wiens aanvallende impulsen node zijn gemist.

Rentree Clement

Clement maakt tegen Vitesse zijn eerste minuten sinds 28 augustus in een wedstrijd die typerend is voor de eerste seizoenshelft. PEC balt lekker mee, krijgt hier en daar wat kleine kansen, maar staat onderaan de streep met lege handen. Niet voor het eerst wordt een persoonlijke fout, ditmaal van Thomas van den Belt, PEC fataal. De middenvelder geeft de bal zomaar mee aan Loïs Openda, die Kostas Lamprou verschalkt. Het moet gezegd: de ploeg van Schreuder komt goed voor de dag tegen de subtopper in de eredivisie en krijgt te weinig. Zeker met het afgekeurde doelpunt op slag van rust in het achterhoofd. Na een mooie aanval scoort Saymak, maar door een centimeter buitenspel van Adzic gaat het feest niet door. 

Weinig veranderd

Na de 0-1 duwt PEC de thuisploeg naar achteren en omdat Openda verzuimt 0-2 te maken, blijft het Zwolse vuur de hele tweede helft branden. Het is Schreuder uiteindelijk niet gegeven een puntje mee te nemen uit de stad waar hij eerder dit seizoen nog werkzaam is als assistent van Thomas Letsch. Hoewel de wedstrijd houvast biedt voor een betere tweede seizoenshelft -veel druk naar voren, kansen en een goede wedstrijdinstelling- moet ook geconstateerd worden dat er weinig is veranderd ten opzichte van het allereerste optreden in augustus.

Met een achterstand van zes en zeven punten op respectievelijk Fortuna Sittard en Sparta, die deze speelronde nog in actie komen, staat de nieuwbakken hoofdtrainer bij PEC voor een gigantische opgave. Er moet veel gebeuren wil het tiende opeenvolgende eredivisieseizoen niet de laatste worden.