Yassine Assa.
Yassine Assa. Archieffoto: Pedro Sluiter

‘Het zou wel leuk zijn als we het seizoen een keer kunnen afmaken’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL

Yassine Assa was vorige week bij de opening van de EK Zaalvoetbal in Ziggo Dome en werkt in dienst van de KNVB mee aan het Legacy-programma om de sport definitief op de kaart te zetten in Nederland. Een gesprekje met de Zwollenaar over zijn werkzaamheden, de EK en het restant van het zaalvoetbalseizoen.

“Indrukwekkend hoor, voor een zaalvoetbalwedstrijd. Jammer dat er geen publiek bij mocht, dan was het helemaal indrukwekkend geweest”, zegt Assa over de aftrap van de titelstrijd in Amsterdam. Samen met een aantal genodigden, voornamelijk medewerkers van de UEFA en de KNVB, bekeek hij de wedstrijden Nederland-Oekraïne en Servië-Portugal.

Assa is nu ruim twee jaren in dienst van de KNVB als ‘medewerker zaalvoetbalontwikkeling’ in Noordoost Nederland. Hij is het aanspreekpunt voor clubs uit die regio die zaalvoetbal aanbieden en ondersteunt onder meer bij het ontwikkelen van competities, jeugdzaalvoetbal en kader.

Ben jij zelf betrokken geweest bij (de organisatie van) de EK?

“Het toernooi wordt georganiseerd door de UEFA, maar her en der heb ik wel een aandeel gehad in het Legacy-programma van de KNVB. Dat zijn activiteiten en projecten in de aanloop naar en na afloop van de EK, om de sport te promoten. Een voorbeeld is de pilot voor jeugdteams in Groningen, dat is in mijn regio. Daar willen we gelijk na de EK mee beginnen. Er is geen jeugdzaalvoetbalcompetitie in Groningen – er is sowieso heel weinig jeugdzaalvoetbal in Nederland- dus dan proberen we veldvoetbalclubs zo ver te krijgen dat ze meer gaan zaalvoetballen. Hoe gaan we dat doen, is de vraag. Vrijdagochtend zat ik bij een overleg daarover.”

De wedstrijden worden gespeeld in Ziggo Dome, Amsterdam, en Martiniplaza, Groningen. Is Zwolle eigenlijk in beeld geweest als speelstad?

“Volgens mij niet. Er komt natuurlijk heel wat bij kijken en bij de keuzes werd nog uitgegaan van wedstrijden met publiek. Dan zijn er meer mogelijkheden in Amsterdam en Groningen.”

Assa speelt zelf met IFC Zwolle in de eerste divisie zaalvoetbal en kijkt dus uit naar het moment waarop wedstrijden weer zijn toegestaan. Zoals het er nu voorstaat, lijkt die herstart ergens in februari te komen. Gaat het lukken om de competitie nu wel af te ronden?

“Ik durf het niet te zeggen. De overheid bepaalt. Het zou wel leuk zijn als we het seizoen een keer af kunnen maken”, zegt Assa met een schamper lachje.

Sinds IFC is gepromoveerd naar de eerste divisie, het tweede landelijke niveau, is de competitie twee keer afgebroken. In het derde seizoen staan jullie er niet best voor met slechts één overwinning en een gelijkspel in acht wedstrijden.

“We staan er inderdaad niet best voor, maar ik vind dat het voetbal wel vertrouwen geeft. We verliezen vaak met maar één goal verschil. We kregen ook vaak de complimenten voor ons spel en op de trainerscursus UEFA B (zaalvoetbal) heb ik dat in gesprek met collega’s ook vaak gehoord.”

Ben je bezig met een toekomst als trainer?

“Ik speel nu nog, maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen op dat technische vlak. Ik heb trainer-coach zaalvoetbal, vanaf de eerste divisie heb je UEFA B nodig. Dat probeer ik dit seizoen te halen, maar dat staat nu ook allemaal ‘on hold’ vanwege de maatregelen. Je kunt niet stage lopen bij clubs.” 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden