Spits Rik van Dalfsen komt hoog en is ook goed voor de 0-1, maar verliest wel vrij kansloos met ZAC van WVF (3-1).
Spits Rik van Dalfsen komt hoog en is ook goed voor de 0-1, maar verliest wel vrij kansloos met ZAC van WVF (3-1). Foto: Pedro Sluiter

Carnaval moet even wachten voor Pot na pijnlijke nederlaag in stadsderby

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Bij een goed resultaat had ZAC-trainer Arnie Pot zich waarschijnlijk zaterdagavond al in het Zwolse Carnaval ondergedompeld, maar na de 3-1 nederlaag tegen WVF kon hij dat naar eigen zeggen niet opbrengen en moest het feestgedruis wachten tot zondagmiddag.

Genoeg excuses kon Pot bedenken voor het ondermaatse optreden van zijn ploeg, dat een tamelijk onmachtige indruk maakte in de stadsderby. Excuses waar de trainer van ZAC zich niet achter wilde verschuilen. “Mijn spelers kunnen veel beter. Het viel tegen. WVF heeft ons op waarde geklopt”, zegt Pot, die WVF ook al de betere ploeg vond toen ZAC na een kwartier spelen op voorsprong kwam. Rik van Dalfsen was alert bij de rebound van een inzet van Erik Kool. “WVF had toen ook al twee kansen gehad. Wij hadden het niet goed staan en verloren ook veel duels. Wij waren zoekende.”

Ook na de verdiende gelijkmaker van Dani van der Steege en de 2-1 van Hessel Berends -of was het toch een eigen doelpunt van Joey Groen?- bleef dat beeld bestaan. In de pauze greep Pot in. “Misschien hadden we eerder al wat compacter moeten gaan spelen. We wilden zelf druk blijven zetten omdat je die achterstand goed wilt maken, maar misschien hadden we het al eerder moeten omzetten.”

Nadat Okke Scholten iets te opzichtig aan het shirtje van Hessel Berends hing, schoot Dean Vreugdenhil WVF kort na de pauze vanaf elf meter naar 3-1. Pas in de laatste tien minuten kon ZAC druk op het vijandelijke doel creëren. Invaller Robbin Bastiaan was nog twee keer dichtbij, maar al met al bracht ZAC veel te weinig in de tweede stadsderby van dit seizoen.

Een pijnlijke constatering voor de Zwolse trainer, die aan de stadsderby tegen Be Quick ‘28 een zelfde katerig gevoel overhield. Dat was de eerste wedstrijd van dit seizoen (1-0 winst Be Quick). “Het verlies en de redelijk onmachtige manier waarop, doet me wel denken aan die eerste wedstrijd. Dat heb ik in de wedstrijden daarna niet meer zo gehad.”

Ook Rik van Dalfsen kijkt terug op een behoorlijk kansloze exercitie. “We hadden het erg zwaar. In de eerste tien minuten ging het nog wel, maar toen WVF druk ging zetten kwamen wij er niet meer uit. Wij hebben terecht verloren.”