Youp Kok (rechts) dit seizoen in actie voor SVI.
Youp Kok (rechts) dit seizoen in actie voor SVI. Foto: © Pedro Sluiter

Kok (SVI) en Van Daelen (Be Quick ‘28) winnen Salverda Trofee

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Waar Yvette van Daelen een week geleden al wist dat ze de Salverda Trofee gewonnen had, was het voor Youp Kok nog even billen knijpen op de laatste speeldag. ‘Het zal toch niet weer misgaan...?’

Voor SVI staat er behalve de eer en spelen voor het thuispubliek niets meer op het spel in de slotwedstrijd tegen DOS Kampen (3-6), maar voor Youp Kok is het toch spannend. De spits gaat aan de leiding in het klassement van de Salverda Trofee, de Zwolse topscorersprijs die hem al twee keer eerder ontglipte. Na de wedstrijd, waarin hij zelf niet eens een kans op een doelpunt krijgt, gaat hij gauw naar de kant om op z’n mobieltje te kijken of Jarno van Essen gescoord heeft. Be Quick ‘28 heeft met 4-3 gewonnen van PH en drie van de vier doelpuntenmakers zijn nog niet te zien. Toch kan Kok gerust worden gesteld. Met drie treffers zou Van Essen in punten gelijk komen met Kok, maar het feit dat de SVI-spits een klasse hoger speelt zou dan de doorslag geven.  

Naar later blijkt heeft Van Essen er eentje gemaakt en dus is de blijdschap/opluchting daar bij Kok, die met vijftien treffers gedeeld topscorer is geworden van de zware eerste klasse D. Van Essen is op zijn beurt met achttien treffers ook gedeeld topscorer, maar dan van 2H.  

Topseizoen Dieze West

En dan de nummer drie, Wahid Shimeri van Dieze West. De inmiddels al 32-jarige vleugelspits verzekerde zich van een podiumplaats met drie treffers in de slotwedstrijd (Dieze West-’t Harde 7-1). Ook hij werd gedeeld topscorer van zijn klasse, met 22 goals in 4D. Dieze West kan op woensdagavond 15 juni in de Hete Brij nog een prijs ophalen, want het won ook de trofee voor het team met de minste tegengoals. Tegenover 95 goals incasseerde de ploeg van trainer Tom IJzerman twintig treffers.

Sterke tweede helft Van Daelen

Bij de vrouwen kroonde Yvette van Daelen zich tot winnares en opvolger van Erica de Bok van EDON, die de eerste twee edities won. Ook dit seizoen leek de hoofdrol aanvankelijk weggelegd voor speelsters uit de lagere regionen van het amateurvoetbal, want Maud Broeksema (WVF) en Lotte Bos/Larissa de Vos (SVI) scoorden er op los. Met een ijzersterke tweede seizoenshelft maakte Van Daelen, die tussen 2012 en 2020 voor PEC Zwolle uitkwam op het hoogste niveau, het verschil. Niet alleen voor Be Quick ‘28 in de topklasse, maar ook in de Zwolse topscorerscompetitie.

Broeksema eindigde als tweede met een machtig aantal van 37 treffers in de vierde klasse. Alieke Kale heeft op de laatste speeldag nog een sprong gemaakt naar de derde plaats. Door vijf treffers voor tweedeklasser ZAC in de 7-7 tegen SC Genemuiden klom ze van de zesde naar de derde stek. Kale verdrong daarmee Lotte Bos van SVI van het podium.

Het topseizoen in de vijfde klasse, waarin het met afstand kampioen werd, leverde SVI wel de prijs voor de minste tegengoals op. Met een doelsaldo van 91-11 bleef het WVF (21 tegengoals in de vierde klasse) voor. Ook WVF Vrouwen vierde dit jaar een kampioenschap.

Bekijk de volledige eindstand in De Swollenaer van 8 juni.

Uitreiking

Voor het eerst sinds het seizoen 2018/2019, na twee coronaseizoenen, worden de prijzen weer uitgereikt. Jeroen van Leeuwen is op 15 juni te gast en zal ook één of meerdere prijzen uitreiken. De Zwollenaar is zelf al jarenlang betrokken bij WVF, als speler, trainer en voetbalvader, was directeur van SportService Zwolle en de afgelopen vier jaren in dienst van PEC Zwolle als operationeel manager. Hij maakte onlangs de overstap naar de Nederlandse turnbond. 

Yvette van Daelen na één van haar vijftien treffers dit seizoen voor Be Quick '28.