Kickbokser en ex-wereldkampioen Murthel Groenhart (midden) is aandachtig toeschouwer bij Tabonon.
Kickbokser en ex-wereldkampioen Murthel Groenhart (midden) is aandachtig toeschouwer bij Tabonon. Foto: Pedro Sluiter

Groenhart imponeert tijdens seminar bij Tabonon

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Harry Bouwhuis)

KICKBOKSEN - “Het is heerlijk om na twee jaar weer leuke evenementen voor onze leden te organiseren.” Dat zegt Hanieh van Vilsteren-Kamran, eigenaar van de Zwolse Sportschool Tabonon met inmiddels meerdere vestigingen. Vrijdag was oud-wereldkampioen kickboksen Murthel Groenhart (35) te gast bij de sportschool aan de Branderweg tijdens een geslaagd seminar. 

Ongeveer veertig deelnemers waren die avond present om de wijze lessen van Groenhart, die als kickbokser al jaren grossiert in prijzen, bij te wonen. “Een seminar van een wereldkampioen die ze zien op televisie heeft een positieve impact op onze leden. Ze kijken op tegen zo’n grote naam, worden door hem geïnspireerd en krijgen meer zelfvertrouwen als een kampioen een compliment geeft. Ook kunnen ze met hem op de foto en dit delen met hun familie en vrienden. Een prachtige ervaring en een herinnering voor het leven“, aldus Van Vilsteren.

Trainingsuren

Aan het einde van het seminar gaf Goedhart het advies aan met name de jongere deelnemers dat ze vooral veel trainingsuren moeten blijven maken. “Geniet van iedere training, houd altijd respect voor de tegenstander en blijf ook zoveel mogelijk bij je eigen sportschool.”
Dat laatste spreekt Hanieh van Vilsteren uiteraard aan. “Het gras is ergens anders echt niet groener. Bij Tabonon kun je alle kanten op. Murthel traint al twintig jaar bij dezelfde persoon, die kent hem het beste. Hij was onder de indruk van Tabonon en de grootte. Dat ziet hij niet zo vaak zei hij. Hij vond de groepssfeer super en werd ook in kwalitatief opzicht positief verrast.”
Ook te gast aan de Branderweg was Hans Stringer. Hij is oud UFC-vechter en met name gespecialiseerd in grondgevechten. “Daar deden toch nog zo’n twintig deelnemers mee, zodat we op een totaal van ongeveer zestig uitkwamen.”
Tijdens het tweede deel van het evenement kwam Hans Emmink aan bod. Met de ademhalingsmethode, vernoemd naar Wim Hof, alias The Iceman. Na meerdere keren veertig ademhalingsoefeningen, moest iedereen de adem een minuut tot maximaal twee minuten inhouden.

IJsbad

Van Vilsteren: “Kickboksen is een zeer vermoeiende sport. Met de juiste ademhalingstechnieken kun je dat positief beïnvloeden. Het slotstuk van het evenement was het ijsbad. Bijna iedereen hield de twee minuten daarin vol.”
Ondertussen groeit Tabonon in een tijd dat veel sportscholen en verenigingen het zwaar hebben door corona. “Je moet strijdbaar zijn en ook actief en alert blijven in moeilijke tijden. Dat hebben we met elkaar gedaan. Iedere keer als er maatregelen werden aangekondigd, werd er direct geanticipeerd en gekeken wat er eventueel nog wel mogelijk was. Dat hebben onze leden enorm gewaardeerd”, licht Van Vilsteren toe.