Thomas van den Belt is het stralende middelpunt na zijn 1-0.
Thomas van den Belt is het stralende middelpunt na zijn 1-0. (Foto: Pedro Sluiter)

Opgeluchte Thomas van de Belt: “We kunnen beter voetballen dan dat we hebben laten zien”

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Vrijdagavond gaat PEC Zwolle in Velsen voor de eerste uitoverwinning in de Keukenkampioen Divisie. Dan wordt er om 20.00 uur afgetrapt tegen Telstar. PEC Zwolle doet dat met de 2-1 zege van zondag tegen De Graafschap op zak, al was doelpuntenmaker Thomas van den Belt na afloop opvallend kritisch. Vooral op zichzelf. “Ik ben vorig seizoen goed geëindigd, die lijn hoopte ik door te zetten. Ik vond mezelf niet bepalend en was te weinig aan de bal.”

Eindelijk was het zondagmiddag zover. Na een voorbereiding, die al op 25 juni begon, opende PEC Zwolle zondagmiddag om kwart over twaalf het seizoen. Tegenstander De Graafschap was op voorhand één van de favorieten, maar dat gold ook voor clubs als Willem II, Heracles, Roda JC, ADO Den Haag, Almere City én PEC Zwolle. 

Spanning

“We hebben een prima voorbereiding gehad, zwaar getraind en goede resultaten behaald tegen eredivisieclubs. Vrijdagavond is de ideale voetbalavond voor de eerste divisie, alleen wij moesten zondag pas. Je zit toch te wachten en te wachten, totdat jezelf mag spelen”, aldus Van den Belt, die zelf sprak van een rommelige wedstrijd.
“Ik denk dat er de nodige spanning opzat en er werden veel lange ballen gespeeld. Dat deed De Graafschap vooral, maar wij ook. Het is bekend dat we goed aan de bal zijn, alleen ik vond ons vandaag te snel kiezen voor de lange bal en daardoor niet goed spelen. We moeten toch meer voor de de voetballende oplossing gaan en niet meteen de spits zoeken die dan een balletje kan verlengen.”
Ook op zijn eigen optreden was de 21-jarige controlerende middenvelder, kritisch. “Ik ben vorig seizoen goed geëindigd, die lijn hoopte ik door te zetten. Ik vond mezelf niet bepalend en was te weinig aan de bal. Dat kan ik verbeteren door toch nog meer ballen op te eisen. Niettemin ben ik tevreden met de winst en mijn goal. Ik zei vorige week voor de grap van ‘ik had een assist, speelde niet goed en we wonnen.’ Vandaag kon het ook beter, maakte ik een goal en hebben we weer gewonnen. Als dat zo doorgaat, vind ik het prima.”

Vechtvoetbal

Van den Belt maakte na ruim een half uur spelen uit een corner de 1-0, door frank en vrij in te koppen. De 2-1 en de winnende kopgoal van Tolis Vellios kwam uit een vrijebal. “Het was een wedstrijd die we moesten winnen, omdat De Graafschap ook een ploeg is die bovenin gaat eindigen. Standaardsituaties waren vandaag bepalend, al hadden we in de tweede helft met die kans van Chardi (Landu, ER.) die alleen op de keeper afging, de wedstrijd moeten beslissen. We kunnen beter voetballen dan we hebben laten zien, dat weten we en dat gaat ook gebeuren. Wel hebben we veerkracht getoond en teamspirit laten zien. Dan is het wel lekker dat we met vechtvoetbal een resultaat halen. Voor de rest overheerst vooral opluchting. We gaan dan ook met een tevreden gevoel naar Telstar.”

Thomas van den Belt in verbeten duel tegen De Graafschap.
Tolis Vellios kan zijn geluk niet op, nadat hij de 2-1 heeft gemaakt.
Spelers bedankten de supporters na afloop van de wedstrijd.