Aan kritiek ontkom je natuurlijk nooit, maar we zijn altijd oplossingsgericht", aldus voorzitter Johan Nieuwland.
Aan kritiek ontkom je natuurlijk nooit, maar we zijn altijd oplossingsgericht", aldus voorzitter Johan Nieuwland. Foto: Pedro Sluiter

“De wereld verandert. De Halve Marathon van Zwolle dus ook”

· leestijd 2 minuten Sport

HARDLOPEN - Zaterdag 10 juni loopt de Zwolse binnenstad weer helemaal vol met topsporters, recreatieve deelnemers en duizenden toeschouwers bij de Scania Halve Marathon Zwolle. De Swollenaer kijkt alvast vooruit met voorzitter en organisator Johan Nieuwland (69) uit Wezep. 

(door Harry Bouwhuis)

Je bent een echte sportfanaat. Hoe zag jouw sportieve loopbaan er eigenlijk uit?

“Ik heb vooral heel veel hardgelopen. De nodige marathons, halve marathons, maar ook mini-triatlons. Ik fiets graag en deed ook aan mountainbiken. Mijn laatste marathon was in 2016, die van Londen. Het was mooi zo. Op een gegeven moment heb je alles wel zo’n beetje gehad. Ik loop nu nog zo’n twee keer per week afstanden van zo’n tien kilometer. Heerlijk. Als je gewend bent om te sporten kun je dat nog lang blijven doen.”

In de aanloop naar de vorige editie van 2022 duurde het lang voordat de inschrijving volgeboekt was. Dit jaar is het weer als vanouds, hoe komt dat?

“We hebben daar als organisatie best uitgebreid over gesproken. Mensen zijn door corona gewoon andere dingen gaan doen. Daar ligt volgens mij het antwoord. Je zag exact hetzelfde patroon terug bij andere grote evenementen in het land. Gelukkig was het dit jaar weer top qua inschrijvingen en zaten we in een mum van tijd vol.”

Is de Halve Marathon Zwolle een festival met topsport of topsport met een festival? 

“We zeggen altijd dat we in ieder geval de gezelligste willen zijn. Ik kan zo geen keuze maken, maar het is en blijft links- of rechtsom een goede mix. Ook zien we dat de tijden die de topatleten op dit drukke parcours lopen best goed zijn. Het is al jaren één van de blikvangers qua sportevenementen in de Provincie Overijssel, net als ook de Ster van Zwolle. Het zet de stad landelijk op de kaart.”
“Hoe dat komt? Door de wisselwerking tussen het publiek en de deelnemers. Wel proberen we telkens weer nieuwe elementen toe te voegen, zoals dit jaar de Heroesrun voor lopers met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Ik was in april present bij een testloop. Er was nog helemaal geen publiek, maar er was toen al zoveel enthousiasme bij de deelnemers.”

Hoe moeilijk was het om in 2020 opvolger te worden van een icoon als Teun Bouwhuis?

“Je moet je eigen weg zien te vinden en nooit proberen iemand met zoveel know how en een gigantisch netwerk te imiteren. Ik doe het met heel veel respect naar Teun, op mijn manier. Ik zal mezelf nooit met hem vergelijken. Dat kan ook niet. Maar ik weet dat ik het kan, want anders was ik er simpelweg niet aan begonnen.”

Je was jaren facility manager bij dit giga-evenement. Wat houdt dat in?

“Ik heb dat acht jaar met heel veel plezier gedaan. Met een vast team verantwoordelijk zijn voor de opbouw van het parcours in een heel korte tijd. Want pas na de zaterdagmiddagmarkt wordt de binnenstad vrijgegeven. Je bent op een gegeven moment precies op elkaar ingespeeld. Toen ik gevraagd werd om voorzitter te worden hebben Wilmer Aalbers, Bas Reuvekamp en Erik Konterman het stokje overgenomen. Dat vormde met al hun opgedane ervaring geen enkel probleem.”
“De Halve Marathon wordt steeds professioneler met nieuwe draaiboeken en iedere keer een hele goede rol van de gemeente. Zo gaan we samen altijd met alle betrokkenen in gesprek, ook met de horeca langs het parcours. Aan kritiek ontkom je natuurlijk nooit, maar we zijn altijd oplossingsgericht.”

Om het hardloopevent ieder jaar goed te organiseren, wat moet je dan altijd doen?

“Je moet vooral bij de tijd blijven. Zo’n enorm evenement is altijd in beweging. Dit jaar zijn studenten van Windesheim actief bij de organisatie. Zij volgen een Minor evenementenmanagement. Op die manier leren we ook weer van elkaar. Iedere editie voeg je weer nieuwe elementen toe aan de organisatie. Zo hebben we dit jaar werk gemaakt van betere bewegwijzering en het aantal oversteekplaatsen, vooral in de buurt van de finish.”
“Verder is er in samenwerking met Gerard en Hannah van de Veen volgende week zaterdag weer een mooi en kwalitatief prima deelnemersveld van topatleten. Leuk is nog te melden dat ex- toprenster en huidig wielercommentator Roxanne Knetemann ook deelneemster is.”
“We zijn zo’n beetje klaar met de organisatie van de komende editie. Wel blijven we altijd openstaan voor nieuwe impulsen. De wereld verandert. De Halve Marathon van Zwolle dus ook.”

Meer informatie over de Halve Marathon, de 4 Engelse Mijl en Heroes Run is terug te vinden op de website: www.halvemarathonzwolle.nl

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden