The Blue Jays zijn landskampioen. Derde van rechts staand Murielle Nestor-Hubert.
The Blue Jays zijn landskampioen. Derde van rechts staand Murielle Nestor-Hubert. Foto: Pedro Sluiter

Welke vrouwen sluiten zich aan bij American Football landskampioen The Blue Jays uit Zwolle?

· leestijd 1 minuut Sport

AMERICAN FOOTBALL - “Bij American Football is er voor iedereen een plek op het veld. Of je nu wel of niet goed kunt hardlopen, of je fysiek sterk bent of juist wat minder. Je kunt gewoon jezelf zijn. Dat is het mooie aan deze sport”, aldus de Zwolse Murielle Nestor-Hubert van The Blue Jays. De 29-jarige quarterback mag zich sinds vorige week landskampioen noemen.

(door Erik Riemens)

Het winnen van de Womans Football League Bowl moet wel in het juiste perspectief geplaatst worden, want de strijd om de nationale titel was een driekamp, tussen Zwolle, The Amsterdam Cats en The Rotterdam Ravens. De eerste competitiewedstrijd verloor Zwolle nog van Amsterdam, maar die ploeg werd vorige week met 19-0 verslagen. De titel was binnen en dat werd uiteraard groots gevierd.
“We speelden in Arnhem, hadden champagne op het veld en daarna gingen we uit eten. Supergezellig”, aldus Nestor-Hubert. Zij begon in 2019 met American Football. “Ik kom van Sint Maarten en ben nu ruim elf jaar hier. Eerst heb ik wat andere sporten gedaan, zoals basketbal, cricket en softbal. Maar op de een of andere manier paste dat toch niet helemaal bij mij.”

Alles bijelkaar

De Zwolse ging eens wat rondkijken en zag dat er twee American Football clinics werden gegeven. “Ik zocht een sport waarbij ik niet zoveel hoefde te lopen en juist wel meer fysiek bezig mocht zijn. En dat kan bij American Football, maar misschien wil jij juist wel veel rennen met de bal of wil je op de 0-lijn de quarterback beschermen? Ook dat kan. In deze sport komt alles bij elkaar.” Die laatste woorden van Nestor-Hubert zijn heel letterlijk te nemen, want The Blue Jays speelden hun competitieduels dit seizoen samen met The Flevo Phantoms uit Almere.
“Vorig jaar hadden we een Zwols team met twaalf vrouwen, al was dat ook krap. We spelen zeven tegen zeven en je hebt elke wedstrijd wel elf speelsters nodig. Dit seizoen bleven er maar acht over. Flevo Phantoms had hetzelfde probleem. Toen zijn we samen gegaan. De speelsters die wij misten op een bepaalde positie, hadden zij en andersom ook. We hadden elkaar echt nodig. En heel belangrijk: het klikte sinds de eerste training. We hebben daarna meteen een gezamenlijke Whatsappgroep gemaakt die we ‘Het beste damesteam’ hebben genoemd.”

Op zoek

En dat kwam dus nog uit ook. The Blue Jays zijn landskampioen en verdedigen volgend jaar hun titel. Het seizoen loopt van september tot eind november, dankzij het gering aantal competitieteams. Nestor-Hubert hoopt dat er in 2023 minimaal zes teams deelnemen en op aanwas. “Onze jongste speelster is 22, de oudste 40 jaar. Na de winterstop trainen we weer. Dat doen we elke maandag en vrijdag op sportpark De Marslanden. Op maandag hebben we een trainer, Dennis Nijmeijer, hij heeft zelfs nog in het Nederlands team gespeeld. Voor de vrijdag zijn we nog op zoek naar iemand en we zoeken nog speelsters. Je mag altijd langskomen, om te kijken of om mee te doen.”