Blueflingers Ultimate Frisbee Zwolle voorzitter Koen Wes: "De spelregels zijn eigenlijk best simpel."
Blueflingers Ultimate Frisbee Zwolle voorzitter Koen Wes: "De spelregels zijn eigenlijk best simpel." Foto: Pedro Sluiter

Bij Bluefingers Ultimate Frisbee Zwolle gaan ze voor the spirit of the game en de sportiviteit

· leestijd 1 minuut Sport Insta-Zwolle

FRISBEE - Is frisbee eigenlijk wel een sport? Het antwoord komt razendsnel van Koen Wes, voorzitter van Bluefingers Ultimate Frisbee Zwolle. “Absoluut. En nog een hele mooie sport ook. Het is misschien lastig om het frisbee direct goed onder de knie te krijgen, maar het instapniveau is best laag.”

(door Harry Bouwhuis)

Er zijn ongeveer dertig frisbeeclubs in Nederland. Verspreid over het hele land. Ze spelen competitie tegen elkaar, verdeeld over vier divisies. ”Frisbee is echt een mondiale sport en zeker geen lokaal gebeuren. In Amerika is de sport echt groot en in Europa spannen Engeland, België en Frankrijk de kroon. Nederland moet worden ingedeeld tussen een vierde en achtste plek.”
“Zelf spelen we met Zwolle in de derde divisie, maar dat is eigenlijk te laag. De oorzaak is dat we een compleet nieuw team hebben”, weet de voorzitter. ”Ik denk dat meedraaien in de tweede divisie of handhaving op het hoogste plan een goed niveau voor ons zou zijn. Het promotie- en degradatiesysteem is vergelijkbaar met het voetbal.”

Meervoudig landskampioen

Meervoudig landskampioen GRUT uit Amsterdam, dat traint in Utrecht is momenteel met afstand de sterkste club van het land, waarin ook de beste spelers van Nederland vertegenwoordigd zijn. Nog bijzonder om te melden is dat frisbee misschien wel de enige sport is, waarbij er geen scheidsrechter aan te pas komt. “We noemen het ‘spirit of te game’. Het is heel bijzonder. Bij meningsverschillen wordt er overlegd. Sportiviteit staat heel hoog in het vaandel in deze sport en dus ook bij ons”, vertelt Wes.
De in september 2010 opgerichte Zwolse club heeft intussen zo’n 35 senioren- en 15 jeugdleden. Iedere dinsdagavond wordt op Sportpark de Marslanden getraind. “De spelregels zijn eigenlijk best simpel. Je speelt op een veld met aan beide kanten een eindvak. Als de frisbee door een speler in dat vak wordt gevangen, is er sprake van een score.”
“Door het hele jaar heen zijn er diverse competities. In het voorjaar is de zeven tegen zeven competitie, in de zomermaanden is de keuze tussen zeven tegen zeven of vijf tegen vijf. In de winter gaan de clubs gezamenlijk één keer per maand de zaal in voor een vijf tegen vijf competitie. Bij de jeugdtak wordt alleen vijf tegen vijf gespeeld en op een kleiner veld.”

Jeugdaanwas

De nog jonge Zwolse club timmert flink aan de weg om de sport steeds meer op de kaart te zetten. Wes: “Daarom zijn we ook zo blij met onze jeugdaanwas. We hebben in de afgelopen maand de Cityleague afgewerkt, drie avonden die bedoeld waren voor degenen die de sport beter willen leren kennen. Iedereen is welkom bij ons. En ook nu kunnen geïnteresseerden zich gewoon aanmelden voor de dinsdagtraining via info@bluefingersultimate.nl. Maar het is ook mogelijk om gewoon aan te sluiten bij de vrije training, dat is iedere donderdagavond om 19:30 uur in park De Wezenlanden.”