Bart van Hintum (rechts) hier tegen Almere City. "Ons doel is én blijft promoveren."
Bart van Hintum (rechts) hier tegen Almere City. "Ons doel is én blijft promoveren." (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle wint meer dan waardig in Almelo: 0-3

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Wie doet PEC Zwolle wat? Die vraag kon zondag met recht gesteld worden na de 0-3 zege in het topduel tegen Heracles Almelo. PEC kwam, zag en overwon in Almelo en is de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Maar wat vooral opviel, was de wijze waarop PEC Zwolle triomfeerde. “Dit was heerlijk voetballen”, aldus Bart van Hintum.

(door Erik Riemens)

Hoewel PEC Zwolle doelman Jasper Schendelaar dankbaar mocht zijn met een aantal belangrijke reddingen in de beginfase, speelde de ploeg van trainer Dick Schreuder de eerste helft als een échte kampioen. Veel beweging, steeds maar lopende mensen, het winnen van duels en de tweede bal én het creëren van heel veel kansen.
“Ons positiespel was uitstekend, we maakten goede goals en behalve één kans hebben we voor rust niets weggeven. Heracles wilde echt wel druk zetten, maar ze kwamen steeds een stapje te laat. Dat was onze verdienste”, concludeerde Van Hintum die bijna twee seizoenen speelde voor Heracles Almelo.

Slim overstapje

De 0-3 ruststand was dan ook volledig verdiend. Eerst was het Samir Lagsir die de 0-1 binnenkrulde. Dat deed hij na zeven minuten na een slim overstapje van Davy van den Berg. Hierna bleef PEC dominant en dreigend. De gevreesde voorhoede van de thuisploeg werd onschadelijk gemaakt. Thomas Beelen schakelde Samuel Armenteros uit, de Almelose aanvaller bleef in de rust achter in de kleedkamer. Ook Emil Hansson (13 goals) en Nikolai Laursen (9 goals) speelden weinig klaar. 

De Zwolse wingbacks Daijjro Chirino en Lagsir stichtten aanvallend veel gevaar en op het middenveld lieten Thomas van den Belt en Van den Berg hun goede vorm opnieuw zien. Voorin werkte Lennart Thy voor twee en was de balvaardige Younes Taha als tweede aanvaller veelal ongrijpbaar. Ook was Ryan Thomas - die later uitviel en met een elleboogblessure uit voorzorg naar het ziekenhuis ging - met al zijn gogme en ervaring van groot belang voor de ploeg.

Aai over de bol

Veelzeggend was zijn aai over de bol van Van den Belt, die ietwat met fortuin de 0-2 maakte. Er was toen ruim  een half uur gespeeld en PEC Zwolle bleef maar gaan. Er lag veel ruimte achter de laatste linie van Heracles Almelo, dat dit seizoen thuis nog niet verloren had. Uiteindelijk profiteerde Lennart Ty met een rake kopbal van de Zwolse suprematie: 0-3.

Verzorgd voetbal

Dat was overigens dezelfde tussenstand als in de eerste ontmoeting, toen kwam Heracles Almelo nog terug tot 3-2. Met die Almelose intentie ging de tweede helft van start. PEC Zwolle kwam goed weg toen meerdere scrimmages voor de goal van Schendelaar geen treffer opleverden. “De eerste vijf minuten waren zwaar en kregen zij vijf of zes corners, maar de bal ging er bij hen niet in. En dan weet je dat je die wedstrijd gaat winnen”, meende Van Hintum.

Na een kwartier was Heracles Almelo inderdaad uitgeraasd en kwam PEC Zwolle weer meer aan verzorgd voetbal toe. Het aantal mogelijkheden was minder in de eerste helft, maar Heracles was gewoonweg te zwak, om het PEC ook maar enigszins moeilijk te maken. Het was na rust dan ook behoorlijk minder leuk om naar te kijken. De reden was eenvoudig. Heracles was niet in goeden doen, PEC hoefde niet meer. En zo bleef het 0-3, wat overigens niets afdeed aan de geweldige prestatie die Zwolle leverde. 

Promoveren

Door de winst is PEC Zwolle de nieuwe koploper. Het heeft net als Heracles 44 punten, maar PEC heeft een wedstrijd minder gespeeld. “Het liefst wil je altijd zo voetballen, dan word je gemakkelijk kampioen. Maar ons doel is en blijft promoveren”, besloot Van Hintum.