Lennart Thy gaat voor de bal tegen Roda JC.
Lennart Thy gaat voor de bal tegen Roda JC. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle wint wel van Roda JC, maar verliest ook

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen heeft PEC Zwolle deze jaargang de 26ste zege behaald. Roda JC werd met 3-1 verslagen. Alles komt nu aan op de slotspeelronde. Heracles dat met 0-3 won van NAC Breda en PEC staan in punten gelijk, het doelsaldo van de Almeloërs is inmiddels vier beter dan het Zwolse doelgemiddelde (+59 om +55). Vrijdagavond ontvangt Heracles Jong Ajax, PEC Zwolle speelt het uitduel tegen Helmond Sport.

Door Erik Riemens

“Ik sta hier met een goed gevoel, zeker na maandag (de 3-1 nederlaag tegen Jong PSV, red.), alleen hadden we meer doelpunten kunnen en moeten scoren”, aldus Lennart Thy. “Onze manier van voetballen betekent ook dat de tegenstander kansen krijgt. Die hadden wij ook om de 3-0 of 4-0 te maken.”

Trainer Dick Schreuder had vrijdagavond tegen Roda JC, dat als nummer vijftien nergens meer voor speelde, een aantal wisselingen doorgevoerd ten opzichte van de verliespartij tegen Jong PSV. Anthony Fontana zat op de bank, Sam Kersten stond niet eens op het wedstrijdformulier. Daardoor maakten Daijiro Chirino en Gabir Caschilli deel uit van de basiself. Thomas Beelen schoof door naar het middenveld, omdat PEC het nog steeds zonder Thomas van de Belt en Davy van den Berg moest doen.

Strafschop

Eigenlijk had PEC Zwolle niet veel te duchten van Roda. Na een wat tam begin, kwam na een minuut of tien het duel tot leven. Thy bediende Bram van Polen die de paal trof. Diezelfde Thy benutte een strafschop nadat Boyd Reith Younes Taha licht toucheerde. De penalty was wat overtrokken, de Zwolse voorsprong was dat zeker niet. Het was de 21ste treffer van de Duitse spits, die daar wel content mee was. “Aan het begin van het seizoen was ik geblesseerd en ben ik nog ziek geweest. Nu gaat het goed, heb ik mijn plek gevonden in het team, omdat ik nu echt centraal speel. Ja, ik ben wel tevreden met mijn aantal doelpunten.”

Ook hierna bleef PEC aan de Limburgse poort rammelen. Taha, ditmaal opererend als linksbuiten, liet zien dat hij aan die kant meer van waarde was dan rechts voorin. De aanvaller was bijkans bij iedere aanval betrokken, maar zowel Thy, Thomas als Mendunjanin hadden niet de finesse om doeltreffend af te drukken. Laatstgenoemde had de grootste kans op de 2-0, maar van dichtbij schoot hij wat onbeholpen tegen Roda keeper Loek Hamers op.

Blauwdruk

De beginfase van de tweede helft was een soort van blauwdruk van wat voor zich rust afspeelde. PEC Zwolle dat meer en langer de bal had en het duel controleerde. Was Medunjanin in de eerste helft in de eindfase wat slordig, dat maakte hij vlak na rust meer dan goed, met een fantastisch schot van grote afstand: 2-0.
Uit een van de zeldzame tegenaanvallen was het Lennart Hartjes die Roda niet heel veel later op 2-1 bracht. Dat deed hij op aangeven van invaller Bryan Limbombe, die in zijn eentje meer klaarspeelde dan alle andere Limburgse voorwaartsen.

Koelbloedig

Daarna was het toch weer PEC – zeker met de tussenstand in Breda waar Heracles op dat moment op voorsprong kwam – dat op zoek ging naar de derde treffer. Mendunjanin bediende Caschilli, die alleen voor de goal niet koelbloedig was en zijn inzet gesmoord zag worden. Roda kreeg ook een prima mogelijkheid op een treffer, maar PEC-keeper Jasper Schendelaar dook de inzet van Romano Postuma uit de hoek en redde daarna met de voeten op een schot van Limbombe.

Het laatste kwartier ging in, waarin PEC leek te verkeren in dubio. Volle bak vooruit op zoek naar een derde doelpunt of toch de voorsprong koesteren en hopend op een uitglijder van Heracles? Uiteindelijk was het Tolis Velios die met een geweldige omhaal de 3-1 binnenschoot en zo een einde maakte aan de onzekerheid. 

Kampioensmissie

Er stonden toen 88 minuten op het scorebord en afgetrapt werd er niet meer, omdat een aantal supporters bierglazen op het veld gooide. En dat betekende weer staken, net als onlangs tegen Dordrecht. Na de geijkte teksten en gedwongen pauze, speelden beide ploegen het duel uit. Er veranderde niets meer in de stand. De zege was binnen, maar hoe zou het in Breda zijn? In Brabant won Heracles met 0-3. Daardoor kan PEC Zwolle alleen de kampioensmissie volbrengen als het vrijdag meer punten pakt dan Heracles. Of als het op wonderbaarlijke wijze vier goals goedmaakt.
“Het doel is bereikt en dat is promotie, maar natuurlijk willen we kampioen worden. Zeker omdat we sinds januari bovenaan staan. Er is nog één wedstrijd te spelen, dus het kan nog. Zo vinden we dat als spelers ook en zo gaan we ons ook voorbereiden”, besloot Thy.