Lennart Thy scoorde zaterdag de enige Zwolse treffer. Het was niet genoeg voor een punt tegen Sparta.
Lennart Thy scoorde zaterdag de enige Zwolse treffer. Het was niet genoeg voor een punt tegen Sparta. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle houdt alleen goed gevoel over aan duel tegen Sparta

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – In het eerste eredivisieduel van het seizoen heeft PEC Zwolle het vooral voetballend afgelegd tegen Sparta Rotterdam. De inzet die Zwolle liet zien, was weliswaar hartverwarmend, maar leverde uiteindelijk geen punt op: 1-2. Toch had Zico Buurmeester een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd. “Eigenlijk waren we beter dan Sparta.”

(door Erik Riemens)

PEC Zwolle oogde in de beginfase lichtelijk nerveus en acteerde op sommige momenten zelfs krampachtig. Sparta voetbalde veel gemakkelijker en vond vooral in de diepte vaker de vrije man. De Rotterdamse voorsprong was niet onverdiend en kwam ook niet onverwacht. Nadat Arno Verschueren na een goedlopende aanval op de linkerflank al in het zijnet schoot, was het na dertien minuut dan toch raak. Said Bakari passeerde Bart van Hintum wel heel erg eenvoudig met een effectieve schaar, Sam Kersten gleed de Rotterdamse voorzet onder druk van Tobias Lauritsen in eigen goal: 0-1. 

Tevreden

“We hadden in het begin wat moeite met hun lange bal, maar na een kleine omzetting hadden we dat beter onder controle”, aldus de 21-jarige Buurmeester. die zich steeds beter thuisvoelt bij PEC Zwolle. “Ik wilde naar PEC toe om in de eredivisie te spelen. Vandaag speelde ik wat meer op rechtsmidden. Dat was even wennen, maar ik mag denk ik wel tevreden zijn over mijn eigen optreden.”

Het lukte PEC Zwolle in het eerste kwartier niet om de bal langdurig in eigen bezit te houden. Pas na bijna 20 minuten zorgde Davy van den Berg met een afstandsschot voor het eerste werk van Sparta keeper Nick Olij. Daarna kwam PEC beter voor de dag, vooral via de rechterkant waar Eliano Reijnders zowel verdedigend en aanvallend een van de beteren was. Echt uitgespeelde mogelijkheden creëerde PEC niet, behalve wat schoten van afstand en hectische situaties voor de Sparta goal.

Na rust, met Diviao Bobson voor Lennart Czyborra, zocht Zwolle meer en meer de aanval. Met een hardwerkende Ferdy Druijf, een daaromheen bewegende Younes Namli, was er zeker sprake van meer dadendrang richting de Rotterdamse goal. Maar ook nu weer speelde het gebrek aan uitgespeelde en kant-en-klare kansen, PEC op. Na ruim een uur spelen was Druijf nog het dichtst bij een treffer, maar Olij keerde zijn inzet.

In de race

Trainer Johnny Jansen, die niet kon beschikken over Ryan Thomas, bracht daarna nog een buitenspeler in. Nico Serrano maakte zijn debuut en werd aan de rechterkant geposteerd. Daardoor ging PEC ook wat opportunistischer spelen en dat in combinatie met een enorme strijdlust, maakte dat Zwolle in de race bleef voor een resultaat. Dat was zeker op basis van de tweede helft wel verdiend te noemen. Bram van Polen voegde bijna de daad bij het woord, maar zijn kopbal verdween net naast.

Sparta deelde meteen daarna de genadeklap uit. In de omschakeling counterde de ploeg zich naar de 0-2. Lauritsen stond helemaal vrij na een voorzet van Verschueren en de spits rondde beheerst af. “We wisten dat ze sterk waren in de lucht en zeker in de counter. Dan is het zuur dat we zo’n goal tegenkrijgen”, concludeerde Buurmeester.

Er waren toen nog zo’n 20 minuten te spelen en Jansen wisselde andermaal aanvallend, al liet hij het verdedigende blok intact. Lennart Thy en Tolis Vellios losten Namli en Van den Berg af. Aan aanvallende intenties geen gebrek dus, maar aan echte samenhang wel. Met Schendelaar, Van Polen, Van Hintum en Thy stonden er maar vier spelers van vorig seizoen in de basis. Het leek een kansloze missie, maar het was Thy die na 82 minuten van dichtbij de 1-2 maakte. 

Scherpte

Kon het dan toch nog? Wat de thuisploeg ook probeerde, het lukte uiteindelijk niet. Het vernieuwde PEC Zwolle was simpelweg niet resoluut genoeg om het Sparta écht heel lastig te maken. Buurmeester had er niet meteen een verklaring voor. “Ik kan behalve de scherpte die we aan het begin niet hadden, niet echt wat bedenken waar het mis is gegaan. Dat moeten we eerst maar eens goed nabespreken.”