Thomas Beelen is weer helemaal fit en speelde de volle 90 minuten tegen VVV Venlo.
Thomas Beelen is weer helemaal fit en speelde de volle 90 minuten tegen VVV Venlo. Foto: Pedro Sluiter

Kampioenskandidaat PEC Zwolle boekt zevende zege op rij

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Het was eigenlijk ook niet te verwachten, dat PEC Zwolle na de galavoorstelling van vorige week tegen Heracles Almelo en de 0-3 winst, zo’n prestatie de volgende ontmoeting glansrijk zou herhalen. En dat gebeurde ook niet. Toch werd ook VVV Venlo vrijdagavond verslagen: 2-0. “Vorige week speelden we geweldig, nu was het minder. Dan moet je rustig blijven en zelf de nul houden, want we weten toch altijd wel een goal te maken”, aldus Thomas Beelen.

(door Erik Riemens)

Het begin van PEC Zwolle was zoals zo vaak, redelijk goed te noemen. Het spel speelde zich veelal af op de helft van VVV Venlo, de huidige nummer zes. Er kwamen alleen geen grote kansen uit voort. VVV-doelman Ennio van der Gouw speelde na tien minuten PEC bijna in de kaart door laconiek uit te verdedigen, waarna Younes Taha net niet kon scoren.

Te statisch

Aan de andere kant redde Jasper Schendelaar maar half na een schot van Kristófer Kristinsson, waardoor Thomas Beelen vlak voor de goal moest wegwerken. VVV-er Kees de Boer was wat later nog gevaarlijker. Zijn inzet ging voorbij Schendelaar, nu was het Bart van Hintum die redde op de lijn. “Het was in de eerste helft veel te statisch, iedereen stond een beetje te kijken naar elkaar en we speelden in een te laag tempo. Bovendien maakte VVV het ons ook moeilijk door de manier waarop zij druk zetten”, analyseerde Beelen.

De wedstrijd tussen PEC en VVV – in augustus won PEC het eerste duel overtuigend met 0-4 – kabbelde zich dan ook voort. Duidelijk werd wel dat bij PEC het creatieve en versnellende spel van Ryan Thomas werd gemist, zijn vervanger Melayro Bogarde deed heel veel verkeerd en werd in de rust ingewisseld voor Sven Zitman. En wat aan het licht kwam, was dat Thomas van den Belt het ook niet allemaal alleen kon, al begonnen nagenoeg alle aanvallen bij hem.

Grote verschil

Lennart Thy was voor en vlak na rust nog gevaarlijk in de buurt van de VVV Venlo goal, maar de beste kans was in de tweede helft voor VVV, dat Nick Venema in stelling bracht, maar Schendelaar was de situatie meester. Toch kwam PEC in de tweede 45 minuten beter voor de dag, vond ook Beelen. “Het grote verschil met de eerste helft was dat we nu meer lopende mensen hadden. Het was veel meer inspelen, doorbewegen en er zat in ieder geval veel meer Schwung in.”

De wissels aan PEC Zwolle zijde gaven Zwolle het juiste zetje in de rug. Trainer Dick Schreuder bracht Tolis Vellios en Gervane Kasteneer in voor Taha en Daijiro Chirino. Het leidde tot daadkracht en doelpunten. Een kwartier voor tijd scoorde Davy van den Berg, die een acrobatische hakbal van Velllios beheerst binnenschoot. Het duurde niet lang toen de bevrijdende 2-0 viel. Thy was het meest alert bij een klutssituatie voor de Limburgse goal.

Even nagenieten

Daarmee was het duel wel beslist en was het wachten op de derde goal. Die kwam er niet, wel was de zevende overwinning op rij voor PEC Zwolle een feit. En omdat Heracles Almelo niet speelde, is Zwolle nu alleen koploper met drie punten voor op Heracles. Beelen kwam tot slot nog even terug op die wedstrijd van vorige week. “De volgende dag was het echt nog wel even nagenieten met zijn allen, maar toen de nieuwe trainingsweek zich aandiende, ging de focus meteen weer op VVV.”

Beste speler Thomas van den Belt (l) en beste keeper Jasper Schendelaar van de tweede periode kregen vrijdag hun bronzen schild uitgereikt..