De teruggekeerde trainer Jacky de Vries. Rechts Harry Dreuning.
De teruggekeerde trainer Jacky de Vries. Rechts Harry Dreuning. Foto: Hans Smit

Presterend Oranje Zwart klaar voor nieuw seizoen

· leestijd 1 minuut Sport

KORFBAL - Een tijd lang was Zwolles oudste korfbalclub Oranje Zwart - opgericht in 1915 - wat weggestopt in de kelderklasse van het korfbal. Maar met het nodige talent, inzet en clubgevoel is de weg omhoog helemaal weer teruggevonden. Oranje Zwart is dan ook klaar voor het nieuwe seizoen.

(door Harry Bouwhuis)

En dat met dank aan trainer Coen Klappe en een aantal echte verenigingsmensen die Oranje Zwart uit het slop haalden en weer naar een acceptabel niveau tilden. Klappe, met een korfbalachtergrond bij Wit-Blauw en DOS uit Kampen is sinds dit seizoen werkzaam bij Exakwa in Lelystad, maar zette de ontspoorde Zwolse club in enkele jaren terug op de rails.
“Vakwerk”, stelt Harry Dreuning, Oranje Zwarter in hart en nieren. Hij maakte als teammanager en technische man in het bestuur de wederopstanding van nabij mee.

Prettig en positief

“We zijn Coen veel dank verschuldigd. Hij heeft hier in vier jaar duidelijk zijn stempel gedrukt op een prettige en positieve manier. Hij is een echt korfbaldier en het klikte gewoon. Dit is denk ik ook een goed moment om afscheid van elkaar te nemen.”
Dreuning, al 48 (!) jaar kaderlid bij de club, is uiteraard blij met de terugkeer van Oranje Zwart in de eerste klasse, zowel op het veld als de zaal. ”We hebben een mooie mix van eigen talent en spelers van buitenaf die zich spontaan aanmelden. Wij zijn geen club die actief ronselt. Als we met een kwalitatief goede selectie nog een treetje hoger kunnen komen, zullen we dat natuurlijk niet nalaten. Maar wel op de manier die wijzelf bepalen. Bij Oranje Zwart accepteren en respecteren we elkaar. Dat zit in ons DNA.”
“Ik ben blij met Jackie de Vries als opvolger van Coen Klappe. Hij werkte hier eerder, kent de club dus en heeft overal bewezen een vakman te zijn.”

Herintreder De Vries is zelf ook blij met zijn terugkeer bij de vereniging waar hij eerder werkzaam was, toen nog op Sportpark Pelikaan. ”De plek is anders, maar ook op De Marslanden is de goede en gezellige sfeer onveranderd. Het deed mij pijn dat Oranje Zwart zo afgleed. Mooi is het dat het helemaal weer is gaan leven.”
Kampenaar De Vries, net als zijn plaatsgenoot Coen Klappe met Wit-Blauw bloed in de aderen, is ervaringsdeskundige, want hij was de afgelopen jaren werkzaam bij KV Elburg, Rood-Wit, Wit-Blauw, ZKC en ook Sparta Zwolle. In zijn tijd bij die andere Zwolse korbalclub kwam Barbara Toebast als speelster over van Rood-Wit uit Wezep. Toebast vormt nu met hem een trainerskoppel.

Veel derby’s

“Toen Oranje Zwart haar benaderde liet ze direct mijn naam vallen. Ik gebruik niet graag het woord assistent. Je doet het samen. Barbara leidt de training op dinsdag en verzorgt ook individuele trainingen. Ik doe de donderdagtraining en de coaching op de zaterdag. Raimon van Faassen is de coach van het tweede en maakt ook nadrukkelijk deel uit van de staf. Ik heb heel veel zin in deze klus. Zowel op het veld- als in het zaalseizoen, want we spelen heel veel derby’s.”

Zaterdag vangt voor Oranje Zwart de veldcompetitie aan met een uitduel tegen Thrianta uit Hoogeveen.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14