Korfbalcoach Oranje Zwart Coen Klappe: "ik merk dat de prestatiegerichtheid stijgt."
Korfbalcoach Oranje Zwart Coen Klappe: "ik merk dat de prestatiegerichtheid stijgt." Foto: Pedro Sluiter

Sportieve ambitie, clubgevoel en gezelligheid staan allemaal centraal bij KV Oranje Zwart

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Harry Bouwhuis)

KORFBAL - Meedoen voor promotie naar de eerste klasse op zowel het veld als in de zaal. Dat zijn de sportieve doelstellingen van KV Oranje Zwart. Daarnaast wil de club het korfbal ook als breedtesport promoten door het organiseren van onder meer clinics. 

Bestuurslid Technische Zaken en ook teammanager van het eerste team Harry Dreuning functioneert al jaren als ‘Haarlemmerolie’ bij Zwolles oudste korfbalvereniging, opgericht in 1915. Hij herinnert zich nog de tijd dat zijn ‘cluppie’ langzaam dreigde te verpieteren op het idyllische - maar wel in een uithoek gelegen - De Pelikaan. “De verhuizing naar De Marslanden zeven jaar terug is onze redding geweest. We voelen ons thuis hier, dat geldt ook voor nieuwe leden. Zwolle is een studentenstad. Dat heeft ons de nodige aanwas opgeleverd, ook in coronatijd. We zaten na het vorige seizoen bij de selectie wat krap in de dames. Een oproep op de site in juli was genoeg voor maar liefst elf nieuwe aanmeldingen. Bijna iedereen toont zijn of haar betrokkenheid bij Oranje Zwart. Vorige week waren er ruim tachtig leden op de Algemene Ledenvergadering. Dat zegt genoeg toch?”

Rivaliteit

Waar er voorheen sprake was van enige rivaliteit tussen de twee Zwolse korfbalclubs Oranje Zwart en CKV Sparta is dat allang niet meer het geval. Dreuning: ”Sparta zit in Stadshagen en wij op De Marslanden. Het zijn compleet verschillende clubs. Waar het mogelijk is zoeken we de samenwerking, vooral als het gaat om het promoten van de sport.”
De kans is groot dat het eerste team op het veld promotie gaat afdwingen naar de eerste klasse.” Dat zou mooi zijn”, hoopt Dreuning die overigens meer met veldkorfbal heeft dan het zaalgebeuren. “De Marslanden is ons huis. Zo voel ik het. Daar is denk ik mijn voorkeur voor het veld ook op gebaseerd. Maar met de ZBC-hal is niets mis hoor. Vooral nu er een nieuwe vloer in ligt.” Trainer Coen Klappe van het vlaggenschip zet liever in op het zaalkorfbal. ”Het is een heel andere discipline. Voor mij weer een uitdaging in de hoop dat we het in de zaal net zo goed gaan doen als op het veld. Maar dan moeten we niet zo spelen als zaterdag tegen concurrent Woudenberg.”

Prestatiegerichtheid

Klappe doelt op de ontluisterende 22-10 nederlaag. De eerste verliespartij na vijf zeges. ”Woudenberg heeft een hele brede selectie. Alles lukte bij hen. We hebben nog twee veldwedstrijden voor de boeg, voordat we de zaal ingaan. Het zou mooi zijn als we dat doen als ‘herbstmeister’ op het veld.” Zijn team is nu nog koploper en ontvangt zaterdag de nummer drie, Rood Wit uit Wezep. Het bevalt Kampenaar Klappe prima in Zwolle. ”Gezelligheid en clubgevoel leven hier sterk. Daar is ook niets mis mee. Maar ik merk gelukkig wel dat de prestatiegerichtheid stijgt. Dat spreekt mij als coach natuurlijk aan. We willen zowel op het veld als in de zaal een stabiele eersteklasser worden. Een niveau dat ook past bij deze club.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 10 uur geleden