Spartaan Jesper Walinga torent hoog boven iedereen uit en heeft de bal.
Spartaan Jesper Walinga torent hoog boven iedereen uit en heeft de bal. Foto: Pedro Sluiter

Sparta Zwolle kijkt ondanks nodige tegenwind vooral vooruit

· leestijd 2 minuten Sport

KORFBAL - Het zit de hoogst spelende korfbalclub in de stad, Sparta Zwolle, momenteel niet mee. Hoge energielasten, een tekort aan vrijwilligers en geen voorzitter. Bovendien is ook nog eens het hoofdveld afgekeurd.

(door Harry Bouwhuis)

Aan het eind van het vorige seizoen bleek dat de arbitrage het eerste wedstrijdveld wilde afkeuren. Door de club werd direct contact opgenomen met de gemeente. Vastgesteld werd dat eigenlijk alle velden aan vervanging toe zijn. De normale levensduur is overschreden. Bestuurslid korfbalzaken Dick van Pijkeren baalt van de situatie. 

Uitdagingen

“We huren de velden van de gemeente. Tot nu toe zijn we er niet in geslaagd ze te laten vervangen. We zijn met ze in gesprek, want na zeventien jaar is bijvoorbeeld ons hoofdkunstgrasveld echt helemaal afgeschreven en onlangs ook afgekeurd door de Korfbalbond. De gemeente Zwolle heeft vorige week weliswaar stukken kunstgras van het hoofdveld vervangen, maar we hebben onze twijfels of daarmee de problemen ook verholpen zijn.”

“Het gaat eigenlijk best goed met de vereniging. Er is nog steeds een jaarlijkse groei en de sfeer binnen de club is ook goed. Maar we kennen wel zo onze uitdagingen. Stijgende energiekosten en inflatie gaan ook aan ons niet voorbij. En we willen niet altijd alles doorberekenen aan de leden. We zouden heel graag nieuwe verlichting willen hebben, want de lampen op het veld vreten energie. Ook de zaalhuur is een fikse kostenpost. Gelukkig denkt de eigenaar van onze accommodatie (Victorium, HB) met ons mee.”
Daarnaast vormt het vinden van voldoende voldoende vrijwilligers écht een probleem bij de club. “Kaderleden zijn lastig te vinden, iedereen heeft het druk”, weet Van Pijkeren.
“Wat we proberen te doorbreken is het beeld dat een vrijwilligerstaak veel werk is. Als je het onder meerdere mensen slim verdeelt, valt dat allemaal best mee. Dat lijkt te gaan werken, want hoewel we nog veel tekort komen, gaat er intussen ook veel goed. Maar een nieuwe voorzitter heeft dat alles nog niet opgeleverd, terwijl deze vacature toch al meer dan een jaar openstaat. Daarmee ontnemen we onszelf de kans om verder vooruit te kijken en meerjarig beleid te ontwikkelen. Binnen de huidige bezetting zijn we allang blij dat we de boel goed draaiende kunnen houden.”

Leerzaam

Zaterdag werd alweer de derde wedstrijd van het veldseizoen gespeeld op het hoogste niveau, waarop de Zwollenaren voor het eerst acteren. De opzet is veranderd ten opzichte van eerdere jaren. Er wordt gespeeld in acht poules van vier waarbij de nummers één en twee spelen om de titel en de andere clubs voor handhaving. Het eerste duel werd in eigen huis kansloos (11-24) verloren van topploeg LDODK uit Gorredijk met de nodige internationals in de selectie.

“We werden op alle fronten afgetroefd”, vertelt speler Jesper Walinga.”Maar ondanks dat we op een bijveld speelden, was de support prima. Voor dit verlies hoeven we ons ook niet te schamen. Het kwaliteitsverschil was simpelweg te groot. Het is goed dat we eens kennismaken met zo’n hoog niveau.” Minder te spreken was Walinga over het tweede duel bij SCO uit Oldeholtpade dat met 23-13 verloren ging. “We waren toen niet bij de les. Dat kunnen we onszelf zeker verwijten, vooral door een veel te laag scoringspercentage.”
Hij beschouwt het spelen op het veld in de ereklasse als een mooi avontuur, maar korfballen in de zaal heeft toch zijn voorkeur. ”We zijn gedegradeerd en willen in de overgangsklasse echt voor de prijzen gaan. We missen door blessures een aantal goede spelers. Maar ik hoop en verwacht dat ze erin de zaal weer bij zijn.”
Walinga probeert uit het spelen op het hoogste veldniveau zijn voordeel te halen met het oog op de zaalcompetitie. Coach Jan Bijkerk denkt er net zo over. `We spelen zes wedstrijden op het veld op een voor ons ongebruikelijk hoog niveau. Daar steek je veel van op en de opgedane ervaringen neem je mee naar de zaal. Noem het vooral een leerproces.”

Manco 

Ook de wedstrijd zaterdagmiddag tegen de derde Friese opponent uit de noordelijke poule Mid-Fryslân uit Grou-Akkrum leverde geen punten op. De Zwollenaren konden, net als in de voorgaande duels, geen potten breken en verloren opnieuw op een door veel en enthousiast publiek omzoomd bijveld met 11-23 en dat na een ruststand van 3-10.
Walinga: ”We gingen er vol voor, creëerden ook veel kansen, maar het scoringspercentage lag net als tegen SCO opnieuw veel te laag. Dat is toch het manco bij ons. Over de oorzaak hebben we het gehad na afloop, maar we konden er de vinger niet opleggen. We leren hier in ieder geval wel van.”