Alieke Kale gaat er met de bal vandoor tegen Berkum 2.
Alieke Kale gaat er met de bal vandoor tegen Berkum 2. Foto: Pedro Sluiter

ZAC-aanvalster Alieke Kale kijkt tevreden terug, maar wil meer

· leestijd 1 minuut Sport

AMATEURVOETBAL – In een beslissend duel belangrijk zijn. Dat wil toch iedereen? ZAC-spits Alieke Kale (21) deed het. Ze scoorde op de slotdag in de kampioenswedstrijd tegen ASV Dronten maar liefst vijf keer en eindigde zo op 36 doelpunten. De 1-7 zege was goed voor de titel en promotie naar de tweede klasse. “Ik wil sowieso nog een seizoen bij ZAC blijven, maar daarna wil ik kijken of ik op een hoger niveau kan spelen.”

(door Erik Riemens)

Is met het kampioenschap  - een punt meer dan WVF - jullie doelstelling behaald?

“We zijn vorig jaar jammer genoeg gedegradeerd uit de tweede klasse. De intentie was dit seizoen om terug te keren. Het hele seizoen hebben we samen met WVF gestreden om het kampioenschap. Uiteindelijk is het onze kant uitgevallen.”

Jullie hebben in 22 duels 119 keer gescoord, jij deed dat maar liefst 36 keer. Tevreden mee?

“Jazeker, het is een record voor mij. Vorig seizoen ben ik een poosje geblesseerd geweest en maakte ik er 19. Overigens hebben we meerdere speelsters die een doelpunt kunnen maken. Lisa-Marie Bosman is de andere spits en zij heeft er 32 gemaakt. Wij voelen elkaar heel goed aan in het veld. Dat is echt superfijn.”

Wat ben je eigenlijk voor een spits?

“Ik ben wel een snelle vaardige spits met een goed schot in de benen. Ik heb veel gescoord uit een steekpass of na een aanval met meerdere teamgenoten. Koppen kan ik niet zo goed. Ik heb dit seizoen een kopgoal gemaakt, maar dat was echt geluk. De keepster liet de bal los, waarna die op mijn hoofd kwam en ik kon scoren, ha, ha.”

Hoe zag jouw loopbaan er tot nu toe uit?

“Ik ben als zesjarige begonnen bij ZAC. De eerste vijf, zes seizoenen deed ik mee bij de jongens, daarna ben ik in een meidenteam terechtgekomen en daarna in het eerste. We hadden dit seizoen ook nog een tweede team, maar dat moest zich terugtrekken vanwege te weinig speelsters. Er komt als het goed toch weer een tweede elftal, wie daarin wilt voetballen is welkom en kan zich melden.”

Als je veel scoort, sta je in de belangstelling van andere clubs. Wat kun je daarover zeggen?

“Ik blijf sowieso nog een jaar bij ZAC, daarna wil ik kijken of ik op een hoger niveau kan spelen. Of dat we met ZAC nog omhoog kunnen gaan, dat kan natuurlijk ook, maar laten we ons eerst maar eens handhaven in de tweede klasse.”

Tot slot, de Salverda Topscorers Trofee. Volg je het een beetje?

“Jazeker, vooral via Facebook. Dat is leuk om te doen. Vorig jaar werd ik derde, nu tweede, wie weet wat het volgend jaar wordt?”

Afbeelding
Leger des Heils heeft collectanten nodig in Zwolle Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Fractie GroenLinks Zwolle biedt kijkje achter de schermen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden