Sparta trainer Jan Bijker: "Ik was helemaal niet bezig om ergens anders trainer te worden."
Sparta trainer Jan Bijker: "Ik was helemaal niet bezig om ergens anders trainer te worden." Foto: Hans Smit

Trainer Jan Bijker wil geen kopieerkorfbal spelen

· leestijd 1 minuut Sport

KORFBAL -  Jan Bijkerk is sinds dit seizoen korfbaltrainer van Sparta. Zaterdag ontvangen de Zwollenaren AVO uit Assen, afgelopen week verloor Sparta het thuisduel van SDO: 20-26. Maar Bijker kijkt verder dan alleen maar de punten. “Ik wil zeker niet degraderen uit de hoofdklasse, maar ik word liever vijfde, dat we ons ontwikkeld hebben en op tactisch vlak iets nieuws gedaan hebben, dan derde met alleen maar kopieerkorfbal.”

(door Erik Riemens)

Hoewel de Zuidwoldenaar een actief korfballer was, was hij helemaal niet van plan om trainer te worden. Hij ging wat jeugdteams trainen en toen de hoofdtrainer van ZKC’19 uit Zuidwolde ineens opstapte, werd Bijkerk gevraagd om het even waar te nemen. “Uiteindelijk ben ik 3,5 jaar trainer geweest van het eerste team. Het was goed en belangrijker: ik vond het leuk en kreeg er energie van. Ik was helemaal niet bezig om ergens anders trainer te worden, totdat Sparta belde. In eerste instantie zei ik nee, maar ik liet mij toch overhalen om een kop koffie te drinken. En van het een kwam het ander.”

Flair

En zo is Bijkerk dit jaar de coach van Sparta. “We zijn met een schone lei begonnen, want vorig seizoen was geen gemakkelijk jaar en zijn er wel wat dingen gebeurd. Ik ben eerst met iedereen om tafel gegaan. De sfeer is in ieder geval goed en het bevalt mij tot nu toe wel. We hebben een heel volwassen groep, als je kijkt naar leeftijd, ervaring en opleiding. Wat ik nog wel wat mis, is wat flair. Dat mag best wel wat meer. Toen we onlangs naar Scheveningen reden hoorde ik de woorden ‘die westerse arrogantie’, ik zou willen dat wij in wedstrijden dat ook wat meer toonden.”
Sparta is op het veld actief in de overgangsklasse en staat daar keurig tweede. In de hoofdklasse - het derde niveau van Nederland - zijn er tot nu toe twee duels gespeeld. In het eerste duel werd KVS in Scheveningen verslagen, afgelopen zaterdag ging Sparta thuis hard onderuit tegen SDO: 20-26. “Die wedstrijden zitten er tussen. Veel pogingen, maar ons scoringspercentage was laag, tegen Scheveningen was dat eigenlijk net andersom. Zaterdag krijgen we AVO, als je hoofdklasse wil blijven spelen, dan moet je die wedstrijd gewoon winnen.”

Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18
Afbeelding
Typhoon bij Plato tijdens Recordstoreday Algemeen 22 apr, 08:16