Mieke van der Sloot en Jan-Willem Slaghuis bekijken de verrichtingen van hun ploeg.
Mieke van der Sloot en Jan-Willem Slaghuis bekijken de verrichtingen van hun ploeg. Foto: Pedro Sluiter

Waterpolo-iconen wijzen mannen van Swol 1894 de weg

· leestijd 3 minuten Sport

WATERPOLO - Na het seizoen 2021-2022 was de cirkel rond voor Swol 1894 speelster en coach Mieke van der Sloot. Maar de oud-international, die vier keer landskampioen werd met Polar Bears, kon het toch niet laten. Nu is ze bij haar club assistent van mannencoach Jan-Willem Slaghuis.  

(door Harry Bouwhuis)

Van der Sloot: “Swol 1894 heeft voor altijd een warm plekje in mijn hart. Hier is het toch allemaal begonnen. Ik werd na mijn afscheid door de clubleiding benaderd voor een coachfunctie bij de mannen. Maar dat kwam voor mij te onverwacht en ook te vroeg. Ik had de ambitie toen nog niet.”.
“Jan-Willem Slaghuis was kandidaat om coach te worden, maar door zijn drukke baan was hij maar twee avonden per week beschikbaar. We hebben toen samen een prima gesprek gehad. Ik ken de familie Slaghuis. Jan-Willems vader was lang geleden mijn trainer bij de toenmalige Kring Overijssel. En met zus Marlou heb ik onder meer bij Polar Bears gespeeld. Een echt waterpologezin. Jan-Willem heeft lang eredivisie gespeeld, ook in het buitenland. We weten dus allebei wat er te koop is in het topwaterpolo. Dus nu geef ik op de maandag kracht- en ook watertraining. Jan-Willem neemt in principe de andere avonden voor zijn rekening en is eindverantwoordelijk.”

Waterpoloboegbeeld

Het Zwolse waterpoloboegbeeld probeert zoveel mogelijk bij de wedstrijden aanwezig te zijn, maar dat lukt niet altijd. “Het gaat altijd in overleg. We vullen elkaar prima aan en zijn allebei bloedfanatiek. Ik ben tot nu toe heel positief over de samenwerking.”
Van der Sloot komt uit het vrouwenwaterpolo. Echt grote verschillen in wedstrijdintensiteit met de mannen ziet ze niet.” Wat ik wel bespeur is, maar dat geldt voor alle sporten, dat men niet meer helemaal tot het gaatje gaat en ook niet meer echt wakker ligt van een nederlaag. Ikzelf was twee dagen ziek van een verliespartij. Jan-Willem en ik willen de spelers vooral beter maken. Krachttraining is daarin ook heel belangrijk. Je moet het allemaal wel goed doseren. Maar explosiviteit is een belangrijke factor in het waterpolo.”

Goede leeftijdsopbouw

Hoofdcoach Jan-Willem Slaghuis (35) knikt: ”We hebben een prima groep, een goede leeftijdsopbouw en er wordt hard gewerkt in een goede sfeer. We staan nu op een vijfde plek, maar ik vind dat we onszelf daarmee eigenlijk tekortdoen. We verloren een aantal wedstrijden totaal onnodig. Als we wat stabieler waren geweest hadden wij nu misschien wel in de top drie kunnen staan.”
“Werken met Mieke gaat prima. Daar heb ik vooraf ook niet aan getwijfeld. We zijn met onze achtergrond als waterpoloërs op het hoogste plan gefocust om spelers beter te maken. En we zijn allebei inderdaad fanatiek. Dit is mijn eerste klus als hoofdtrainer. Daarvoor was ik betrokken als regiojeugdtrainer bij de bond. Het bevalt me tot nu toe prima.”
De bij VZ&PC in Vriezenveen opgegroeide Slaghuis speelde onder meer bij Het Ravijn, ZPC Amersfoort en ook in Duitsland en Frankrijk op topniveau. Hij weet dus wat er allemaal bij komt kijken. ”Behoorlijk veel dus. Of dat ook in Zwolle zou kunnen met Swol 1894? De wil is hier best aanwezig volgens mij. Maar dan moet de club zich op het professionele en organisatorische vlak nog wel door ontwikkelen. Dat doe je niet zomaar even. Maar met CSE Topsportacademie Nederland hier om de hoek zit je in Zwolle natuurlijk wel op een fantastische plek om stappen te maken. De potentie is er in ieder geval.”

Captain Merlijn Boom van de Zwolse mannen is met zijn 27 jaar één van de routiniers bij de Zwolse ploeg. Hij is, met ook de nodige eredivisie-ervaring achter zijn naam, net als zijn teamgenoten in zijn nopjes met de nieuwe trainersstaf.
“Ze zijn duidelijk en er wordt echt knetterhard getraind. Ik ken Jan-Willem al lang. Als ´broekje´ bij ZPC Amersfoort speelde ik al eens met hem samen. Toen hij later in Duitsland actief was, trainde hij wel eens mee met Het Ravijn waar ik toen voor uitkwam. Hij heeft altijd een goede uitstraling gehad. Ook nu als coach, terwijl dit toch pas zijn eerste jaar als hoofdtrainer is.”

Mooi zege

Zaterdagavond won Swol 1894 met 15-10 van de studenten van JAWS Amsterdam, waardoor de Zwolse ploeg opklom naar de vierde plek in de eerste divisie A. Boom: ”We begonnen veel te slordig. Bij rust was het nog gelijk (5-5) maar in de tweede helft liep het veel beter met als gevolg een mooie zege. Ik vond wel dat we teveel treffers tegen kregen.” In Zwembad De Vrolijkheid was Menno de Vries de gevierde man bij Swol1894. Hij schoot maar liefst zeven keer raak.

Zaterdag wacht Swol 1894 een echte beproeving, wanneer het uitduel tegen het ongenaakbare SVH uit Rotterdam op het programma staat.