Ashley de Jong van Swol 1894 haalt uit tijdens de wedstrijd tegen BZC Brandenburg.
Ashley de Jong van Swol 1894 haalt uit tijdens de wedstrijd tegen BZC Brandenburg. Foto: Pedro Sluiter

Derde periode doet SWOL 1894 bijna de das om

· leestijd 1 minuut Sport

(door Erik Riemens)

WATERPOLO - Het overkomt de waterpolodames van SWOL 1894 niet heel vaak. Puntenverlies in competitieverband. Zaterdagavond eindigde het topduel thuis tegen BZC Brandenburg uit Bilthoven in 9-9. Topschutter Ashley de Jong, zaterdag ook nog eens 20 jaar geworden, hield er gemengde gevoelens aan over. “Het kan niet dat je na zo’n voorsprong zoveel goals tegen krijgt.”

“Wij begonnen goed, komen snel op 2-0 en stonden op een gegeven moment met 6-3 voor. In de derde periode gaven we het uit handen. Toen was het ineens 6-7. Uiteindelijk kwamen we nog terug tot 9-9. Toch wel een terechte uitslag, al ging het in de derde periode weer mis. Dat overkomt ons wel vaker. Vorig jaar speelden we anderhalve competitie en dus drie keer tegen elkaar. Toen verloren we uit van ze”, aldus De Jong, die uiteindelijk eenmaal scoorde. Maar eenmaal, want de Nunspeetse vond al 26 keer het doel deze competitie. “Je merkt toch dat ik niet veel vrij kom te liggen. Tegenstanders letten steeds meer op mij. Soms is dat lastig, het betekent wel dat ploeggenoten juist meer kansen krijgen om te scoren.”

Geen ambitie

Ondanks het eerste puntenverlies, is Swol 1894 nog steeds koploper met datzelfde Brandenburg. “We hebben verder alles nog gewonnen. Je merkt toch dat het krachtverschil wel groot is. Natuurlijk willen we kampioen worden, alleen promoveren naar de eredivisie is geen ambitie in de groep. Dan moet er zoveel veranderen en red je het niet met drie keer 1,5 uur trainen in de week.”
De Jong weet waar ze het over heeft. Als telg uit een waterpolofamilie begon ze in Nunspeet. Haar talent viel in de smaak bij eredivisionist Polar Bears, dat haar naar Ede haalde. Van een debuut op het hoogste nationale niveau kwam het uiteindelijk niet. “Daar heerst echt een topsportcultuur, ik heb er veel geleerd, maar op een bepaald moment was ik wel een beetje klaar met dat wereldje.”
Een overstap naar Zwolle volgde en dat bevalt De Jong prima. “Dit is mijn derde seizoen en ik ben de laatste die erbij gekomen is. We kennen elkaars kwaliteiten, er is een mooie combi van serieus met je sport bezig zijn en plezier en we zijn een echt vriendinnenteam, want ook buiten het bad gaan we goed om met elkaar.”

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13