Menno de Vries (7) en zijn teamgenoten peppen zich op voor het bekerduel tegen BZ&PC.
Menno de Vries (7) en zijn teamgenoten peppen zich op voor het bekerduel tegen BZ&PC. Foto: Pedro Sluiter

Waterpolomannen Swol 1894 zijn vol vertrouwen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

WATERPOLO - Menno de Vries beseft het. De combinatie was zwaar. Coach zijn van het eerste bij de waterpolovrouwen van Swol 1894 en ook nog zelf spelen in het hoogste herenteam. Toch kijkt hij met plezier terug op een bijzonder seizoen. “Mijn interesse voor het trainersvak is alleen maar aangewakkerd.”

“Het was een éénjarig traject. Zeg maar een noodoplossing. Best vermoeiend, maar ik kijk er als trainer desondanks met plezier op terug. Met als hoogtepunten een mooi trainingskamp in het Franse Lille en een plek in de halve finale van het nationale bekertoernooi. Die verloren we helaas. Al met al heb ik enorm veel opgestoken in het jaar bij de vrouwen. Soms was het wel lastig dat je leiding moest geven aan speelsters die je ook privé goed kent. Toch proef ik ook bij de groep dat het best een mooi seizoen is geweest.”

Trainerscursus

Wat beklijft bij De Vries, die werd opgevolgd door Chris Visser, is de interesse in het trainersvak. “Absoluut. Ik wil hier in de toekomst echt wat mee gaan doen. Er zijn plannen om via de club een trainerscursus te gaan volgen. Want de ervaringen van het afgelopen seizoen smaken alleen maar naar meer.”
Voorlopig concentreert De Vries zich echter volledig op het eerste mannenteam. De selectie van Hans van Zeeland sloot het jaar af met een 16-9 nederlaag bij de onbetwiste koploper in de eerste divisie, SVH uit Rotterdam. Over de manier waarop werd gespeeld kan De Vries nog steeds enthousiast worden.
“We misten er vier van ons basisteam. Met een aantal jeugdspelers erbij hebben we het geweldig gedaan. Ik was op een gegeven moment met mijn 25 jaar de oudste speler die in het water lag. We hielden ze tot de laatste periode nog op 11-8. Daarna was het helaas op. Maar de manier waarop we hebben gespeeld geeft veel vertrouwen. We hebben vier of vijf jeugdspelers die echt de stap naar het eerste kunnen maken. De geblesseerden sluiten weer aan en Robin van Grol die een tijdje in Spanje woonde wegens studie, is er vanaf komend weekend ook weer bij. Ik denk dat we nog punten genoeg gaan pakken.”

Kwartfinale

Afgelopen zaterdag speelde SWOL 1894 het eerste duel van 2023. Voor het bekertoernooi was BZ&PC uit Bodegraven de tegenstander. Het werd een 13-12 zege voor de Zwollenaren. “Een hele mooie opsteker. Zij zitten in dezelfde competitie als wij en staan vijfde. De laatste competitiewedstrijd tegen ze verloren we met 16-9. Dit resultaat zegt toch wel wat. Na 3 periodes stonden ze nog met 7-9 voor. Daarna klapten wij er overheen en staan we nu in de kwartfinale. Mooi toch?”
Zaterdag wordt de competitie hervat in en tegen Katwijk, de nummer voorlaatst. SWOL 1894 staat negende. De Vries: ”Een belangrijk duel, want we willen graag een gaatje slaan met de onderste clubs.”