Met een recordaantal deelnemers, kende de Wijthmerplasloop een prima verloop.
Met een recordaantal deelnemers, kende de Wijthmerplasloop een prima verloop. Foto: Pedro Sluiter

Wijthmenerplasloop zit in alles flink in de lift

· leestijd 2 minuten Sport

HARDLOPEN - Sportstad Zwolle staat bekend om zijn vele loopevenementen. Daarin heeft de Fakkert Diervoeders Wijthmenerplasloop in de loop van de jaren een eigen plek verworven. Zaterdag vond de elfde editie plaats met, net als in 2023, Falco Olivier als winnaar.

(door Harry Bouwhuis)

Het enthousiasme is vooraf weer groot bij de organisatoren. De voorinschrijvingen gaan richting een recorddeelname. En een grondige inspectie van het parcours stemt eveneens tot tevredenheid. “Gelukkig geen wijzigingen door de forse regenval van de afgelopen tijd”, stelt organisator René Poppe. “We hebben er met z’n allen weer veel zin in.”

Kartrekkers

Triatleet Poppe is de laatste jaren misschien het gezicht van de Wijthmenerplasloop, maar meerdere personen zijn al vanaf het begin betrokken bij het loopevenement. Neem bijvoorbeeld Henk van den Berg (64) die vanaf de eerste editie één van de kartrekkers is van de loop. ”Het initiatief ontstond toen we in de winter met een groepje eens meededen aan de Snertloop in Hoonhorst. ‘Wat daar kan, kan ook bij ons in Wijthmen’, zeiden we tegen elkaar.” “De Stichting Gemeenschapscentrum De Elshof was op zoek naar winteractiviteiten. Dus dat kwam goed uit. En omdat vooral ook de voetballers van VV Wijthmen meedoen, werd de tweede zaterdag in januari uitverkozen als vaste datum. Een week later staan namelijk de eerste voetbalwedstrijden al vaak weer op het programma”, aldus Van den Berg die ook onder meer oud-voorzitter Frans Kerkum, René Brinkhof en Eric en Cora Kloosterziel noemt als drijvende krachten.

”En René Poppe natuurlijk, met al zijn ervaring is hij er ook al heel lang bij betrokken. Op zijn initiatief hebben we het parcours vorig jaar tijdens de tiende editie drastisch veranderd. Meer langs het water, waardoor de loop nu echt het karakter van een crossloop heeft. Ik wil de Zwolse stratenlopen niets tekortdoen, maar dit vind ik echt een uniek parcours. De Wijthmenerplasloop heeft een eigen identiteit en iedereen is welkom. We zijn trots met de 484 deelnemers die hier vandaag present zijn. Een record.”

Naast dat recordaantal deelnemers was er deze editie nog een primeur te melden, namelijk een nieuw tijdregistratiesysteem. Dat werd verzorgd door Sportlead Facilities, een Zwolse non-profit stichting. Een zogeheten Ipico-strip werd met behulp van een tie-wrap aan een veter bevestigd. 

Ongenaakbaar

Vorig jaar was BB-loper Falco Olivier in de stromende regen ongenaakbaar op de tien kilometer en finishte hij in 37.44 minuten, bijna 4 minuten sneller dan de nummer twee. Hij leek op voorhand opnieuw de gedoodverfde winnaar, maar hij temperde bij de start de verwachtingen.
”Ik weet dat er dit jaar meer BB-lopers en ook atleten van AV PEC 1910 meedoen. Voorheen was het vooral een loop voor voetballers, maar het niveau stijgt. Het zal nog best lastig worden, want het is niet het snelste parcours met veel keren en draaien, maar wel heel mooi. Ik hou van kleinschalige loopevenementen. In deze tijd is het bovendien een mooie aanloop naar de Midwinter Marathon Apeldoorn begin februari. De organisatie is perfect. Ze zijn hier in Wijthmen terecht trots op ´hun´ loop”, aldus de Zwollenaar.

Na de Kidsrun van 2,5 kilometer vertrokken de deelnemers van de vijf en tien kilometer om twee uur ter hoogte van het Kulturhus. Direct ging Olivier er als een haas vandoor. Hij kwam na vijf kilometer als eerste over de streep en perste er dan nog een snelle tweede ronde uit. Hij won in 35.20 minuten, maar zes seconden sneller dan zijn jongere en naaste rivaal Wilbert Jansen van AV PEC 1910. De winnaar zat er als hij over de finish komt flink doorheen, zo leek het. “Ja, Ik ging flink in het rood, want ik zag geen kans om al eerder mijn concurrent te lossen. Ik moest heel diepgaan, maar dat maakt een overwinning alleen maar mooier”, zo hijgde Olivier nog wat na.

Goed op de kaart

Ook Poppe was dik tevreden over het verloop. ”De Wijthmenerplasloop groeit, zowel kwalitatief als kwantitatief. Daar zijn we erg blij mee. En op dit parcours is bovendien nog wel wat groei mogelijk, zo richting de zeshonderd deelnemers. De organisatie kijkt in ieder geval terug op een mooie editie. We staan goed op de kaart.”
De 10 kilometer bij de vrouwen werd gewonnen door Irma Mars in 47.38 minuten. Bij de 5 kilometer was Mario Blöte in 18.06 minuten de snelste en Gerja Zielman bij de vrouwen in 19.31 minuten.