De Wijthmenerplasloop 2023 kende ondanks de regen, een prima verloop.
De Wijthmenerplasloop 2023 kende ondanks de regen, een prima verloop. Foto: Pedro Sluiter

Nieuwe jas zit Wijthmenerplasloop als gegoten

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

HARDLOPEN - Zaterdagmorgen tegen de klok van tien uur. Op Sportpark De Elshof is een groepje vrijwilligers druk met de voorbereidingen op de tiende editie van de Wijthmenerplasloop. “Best spannend na twee jaar windstilte door corona”, zegt René Poppe, een van de organisatoren. “Het parcours is bovendien flink gewijzigd. Benieuwd hoe dat uitpakt.”

In Wijthmen zijn ze trots op’ hun’ loop. ”Het halve dorp staat erachter”, benadrukt Poppe. En hij kan het weten. Als ras Wijthmener weet hij dat veel dorpsgenoten betrokken zijn bij de organisatie. ”We waren langzaamaan ook toe aan een nieuwe opzet. Daar leent een tiende editie zich dan prima voor.”
“Met de Wijthmenerplas vlak naast de deur zijn er mogelijkheden genoeg. Waar eerder vooral de fietspaden werden benut, lopen de deelnemers letterlijk langs de waterlijn op veel onverharde gedeeltes. Ik heb het nieuwe parcours, dat aangelegd is door Han van den Berg en Eric Kloosterziel, zelf gelopen en ben er heel tevreden mee. Het is voor iedereen veel uitdagender. Maar als ik zo naar buiten kijk, lijken mij trailschoenen wel het best passend in dit kletsnatte weer”, lacht Poppe (56) die als triatleet zijn sporen verdiende met onder meer een Europese titel in 2006 in Almere.

Breder prijzenpakket

Als het aan Poppe had gelegen zou het loopevenement uitstekend passen in de Sallandse Cross Competitie. “Het parcours is er in ieder geval geschikt voor, maar je moet daar met elkaar wel volledig achter staan. De organisatie hecht echter erg aan het houden van deze loop op doorgaans de tweede zaterdag van januari. Met deze nieuwe opzet en een wat breder prijzenpakket blijven we daarom gewoon met alle plezier deel uitmaken van het bekende circuit van Zwolse loopevenementen.”
Om twee uur was de start op Sportpark De Elshof in een plensbui die de hele dag zou voortduren. Toptijden en persoonlijke records waren daarom niet aan de orde. Toch was Poppe na afloop vooral enthousiast over het verloop en ook de reacties van alle betrokkenen.
”We hadden onder deze omstandigheden toch nog ruim driehonderd deelnemers met daarbij ook nog de concurrentie van een aantrekkelijke loop in Holten. Maar het mooiste vond ik toch de mening van de deelnemers over het gerestylede parcours. Iedereen was positief, ondanks dat het hier en daar best glibberig was op de onverharde stukken.”

Veel plezier

Winnaar op de tien kilometer werd Falco Olivier in de tijd van 37.44 minuten. Poppe: “Een goede winnaar, passend bij de uitstraling van de Wijthmenerplasloop. Dat verdient dit evenement met al die vrijwilligers waarvan er niemand, ook niet onder deze weersomstandigheden, verstek liet gaan. We kijken met elkaar dan ook met veel plezier terug op deze tiende editie.”