Gerrard Vinke: "Als we goed zijn kunnen we van iedereen winnen."
Gerrard Vinke: "Als we goed zijn kunnen we van iedereen winnen." Foto: Archieffoto: Hans Smit

Hammers preses Gerrard Vinke: “Eindelijk die beker winnen”

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL - Afgelopen zaterdag verloren de mannen van Landstede Hammers onnodig het laatste duel van de reguliere competitie in Weert met 71-69 van BAL. Met de BNXT League, de play-offs en de bekerfinale op 24 maart voor de deur, is de tijd rijp voor een tussenbalans met voorzitter Gerrard Vinke (45).

(door Harry Bouwhuis)

Bij de Zwolse basketbalclub lijkt er duidelijk sprake van nieuw elan na het onrustig verlopen seizoen 2022-2023. “Ja, dat kun je gerust stellen”, beaamt Vinke. “Het was een vervelend jaar waarin vooral randzaken de boventoon voerden. We zijn met een schone lei begonnen met een andere hoofdcoach, veel andere spelers, nieuwe gezichten in de staf en een in mijn ogen betere en ook transparantere organisatie.”

Verbinding

Zijn nu alle plooien gladgestreken na het veelbesproken vertrek van coach Herman van den Belt? “Er zullen best nog wat mensen zijn die met de nodige wrok wegblijven. We hebben echt geprobeerd om op een fatsoenlijke manier afscheid te nemen”, benadrukt de voorzitter. ”Maar daar heb je helaas niet altijd invloed op. Jammer, maar iedereen blijft welkom bij ons.”

Vinke rekent zichzelf en het bestuur ook het een en ander aan. “De onderlinge verbinding had beter gekund. Daarin is, ook met de komst van bijvoorbeeld technische man Nigel van Oostrum, al veel in positieve zin veranderd. Net als met de aanvulling van Jerome Oude Aarninkhof in de staf. Twee mannen die ook als speler weten hoe het eraan toe gaat bij deze club. We zijn zeker op de goede weg.” 

Basketbal wordt steeds populairder in Nederland. Dat merken ze ook in het Theater van de Sport. “Dit seizoen waren we een aantal keren uitverkocht. Met ook veel gezinnen die ons supporteren. We proberen het ook met allerlei thema’s voor ons publiek aantrekkelijk te houden met daarbij een goede rol voor de supportersvereniging. Ik merk dat het ‘wij’ gevoel steeds meer toeneemt.”

Compliment

Hoofdcoach Jean Marc Jaumin prees onlangs nog de goede organisatie bij The Hammers. Vinke: “Als iemand met ervaring bij zoveel clubs zoiets zegt, beschouw ik dat maar als een compliment. Ik hoor ook van spelers soortgelijke geluiden. Iedereen doet zijn dingetje, van vrijwilliger tot de groep sponsors. Ook de lijnen naar de jeugdopleiding zijn goed. Manager Ton Grit is naar de bond vertrokken. Mark van Schutterhoef is zijn opvolger. Hij heeft goede ideeën. Mooi dat hij is gebleven.”

De komst van Jaumin lijkt een schot in de roos “Het is altijd afwachten natuurlijk, maar ik geloof dat we met hem inderdaad een prima man hebben binnengehaald. Hij heeft routine, is communicatief sterk en duidelijk in zijn opvattingen. En bovendien tactisch sterk, kortom een vakman. Hij heeft ook een prima relatie met de medewerkers en de fans. Daarnaast is Jaumin verantwoordelijk, maar weet hij ook hoe wij als club hechten aan het doorstromen en kansen geven aan de eigen jeugd.”

The Hammers waren voor het eerst in jaren ook weer Europees actief. “Spelers zijn heel gevoelig voor om ook in Europees verband te spelen. Dat merk ik als we gesprekken met nieuwkomers voeren. Daarnaast beginnen de Europese competities vroeg en speel je in de voorbereiding op het seizoen al snel wedstrijden op niveau. En het is ook de andere omgeving die het doet. Zoals onlangs bij de Deense topclub, Bakken Bears uit Aarhus. We winnen daar wel met 52-56”, stelt Vinke tevreden vast.
“We werden vijfde in de ENBL met vier zeges en drie nederlagen. Niet verkeerd toch? We kijken nu uit naar de BNXT League, een echte uitdaging voor ons. Vooral naar de ‘Night of the Giants’ in Antwerpen waar we vrijdag 26 april voor zo’n zevenduizend toeschouwers tegen Telenet Giants spelen. Het is de ‘hoogmis’ van het Belgische basketbal en live te zien op de Belgische TV.”

Bekerfinale

Vinke kijkt eveneens met vertrouwen naar de Nederlandse play-offs. “Als we goed zijn kunnen we van iedereen winnen. We gaan een spannende periode tegemoet. De bekerfinale tegen Den Bosch in Almere heb ik echt aangekruist. We staan voor de zesde keer in de finale. We waren er vorig jaar in eigen huis tegen Leiden dichtbij (70-72 verlies red.). Het moet nu eindelijk maar eens gebeuren. Mooi ook dat er nu op een neutrale plek wordt gespeeld. Het Topsportcentrum in Almere is makkelijk te bereizen, dus ik verwacht veel Hammers-fans. Het zou mij veel doen als we eindelijk een keer die beker winnen. Dat zou geweldig zijn. Dan hebben we de supercup, de landstitel en eindelijk ook de beker binnen.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden