Jan de Vries bij zijn portret in het stadion van PEC Zwolle.
Jan de Vries bij zijn portret in het stadion van PEC Zwolle. Foto: Hans Smit

Jan de Vries overleden

Sport

VOETBAL - Op 19 maart is Zwollenaar Jan de Vries overleden. Hij was in de zestiger jaren prof bij Zwolsche Boys en PEC Zwolle en trainde nadien een aantal amateurclubs, waaronder HFC Storica.

(door Harry Bouwhuis)

Jan de Vries, opgegroeid in de Zwolse Zeeheldenbuurt, is mogelijk de jongste speler ooit in het betaalde voetbal als hij als 15-jarig talent in 1959 voor Zwolsche Boys debuteert in de toenmalige tweede divisie. De Vries is een veelzijdige speler die uitgroeit tot een karaktervolle en positioneel sterke centrale verdediger. In de loop der jaren ontstaat er interesse van onder meer Go Ahead Eagles, maar hij blijft de arbeidersclub trouw.

Semiprof

Na het seizoen 1968-1969 is het over en uit voor Zwolsche Boys als semi-profclub . Vijf spelers gaan over naar PEC, onder wie Freek Schutten en ook Jan de Vries die twee seizoenen met Gerrit Borghuis het centrale duo achterin vormt. De jaargang 1970-1971 wordt zijn laatste seizoen als semiprof waarna hij nog een aantal jaren actief is bij de amateurs van onder meer KHC Kampen en zijn oude liefde Zwolsche Boys. 

Het door kunstenaar Henk Heideveld geschilderde portret van de robuuste verdediger, in de serie Eregalerij, hangt in de centrale hal van het MAC3PARK-stadion

Jan de Vries is 80 jaar geworden.